Alianța 2020 USR PLUS i-a cerut din nou președintelui să participe la ședința de Guvern de vineri pentru a împiedica adoptarea OUG pe Codurile penale.

"Am transmis doamnei Dăncilă o scrisoare în care îi solicităm acest lucru argumentând (să nu adopte OUG pe Codurile penale - n.r.). De asemenea, în cursul acestei săptămâni trimitem și către partenerii europeni un document prin care îi informăm și le cerem spirjin și o poziție fermă împtriva acetei poziții a Guvernului de a da OUG pe Coduri. Înțeleg că exact astăzi a avut loc o dezbatere cu premierul Dăncilă și mai avem un fir de optimism că în urma acestei dezbateri se va renunța la aceste Ordonanțe", a declarat Dan Barna.

De asemenea, el a reiterat faptul că președintele Klasu Iohannis ar trebui să participe la ședința de Guvern de vineri, pentru a împiedica adoptarea OUG pe Codurile penale."Dacă ele totuși vor rămâne pe ordinea de zi a Guvernului, considerăm ca ar fi o ideea foarte bună ca președintele să participe la ședința de Guvern și să o prezideze".

La rândul său, președintele PLUS, Dacian Cioloș, anunță că Alianța va depune joi un denunț împotriva ministrului Tudorel Toader și a Ministerului Justiției pentru că ar fi mințit când a spus că la minister nu există niciun proiect care ar urma să modifice Codurile penale. Astfel, denunțul vizează fals în declarații, obstrucționarea instanței și influențarea declarațiilor.

Concret, în urmă cu câteva săptămâni, USR și PLUS au inițiat în instanță un litigiu prin care cereau ca Ministerul Justiției să publice documentele care ar viza modificarea celor două Coduri penale. Pe data de 21 martie, instanța a primit un răspuns de la minister că nu există astfel de demersuri, iar pe data de 22 martie, Tudorel Toader publica propunerile de OUG.