Alianța USR PLUS solicită președintelui Klaus Iohannis și Guvernului să intensifice demersurile diplomatice necesare, la nivelul statelor în care locuiesc sau lucrează foarte mulți cetățeni români, în contextul alegerilor parlamentare.

Mai exact, Alianța vrea să se asigure că românii din Diaspora vor avea acces la secții de votare suficiente, care să le permită exercitarea votului pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.

Apelul Alianței vine în contextul numărului redus de cetățeni români care au domiciliul sau reședința în străinătate și care s-au înscris deja pentru votul prin corespondență.

"Considerăm că datoria autorităților statului român este să se asigure că cetățenii săi din Diaspora pot să își exercite dreptul de a vota la alegerile parlamentare, fie prin corespondență, fie mergând la secțiile de votare. Apreciem prelungirea termenului de înregistrare pe portalul www.votstrainatate.ro cu opțiunea pentru votul prin corespondență, pentru cetățenii români din străinătate, însă considerăm această măsură insuficientă cât timp, conform declarațiilor șefului statului, nu avem nicio garanție că se vor putea deschide secții de vot în străinătate din cauza pandemiei de COVID-19", spune Alianța USR PLUS într-un comunicat de presă.

Aceștia mai susține că șansele ca numărul cetățenilor români care și-au exprimat opțiunea pentru a vota prin corespondență să crească sunt mici.

"Nu trebuie neglijat nici faptul că românii din străinătate au fost prezenți, de fiecare dată, în număr foarte mare, la secțiile de votare. Pentru toate acestea, considerăm absolut necesară existența secțiilor de votare în statele în care se află mulți cetățeni români, și la alegerile din decembrie, iar intensificarea demersurilor diplomatice în acest sens este o datorie pe care o au atât președintele, cât si Guvernul României", mai arată cei din USR PLUS.