USR și PLUS au decis transformarea alianței electorale într-o alianță politică și și-a stabilit obiectivele pentru următoarele runde de alegeri.

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, a anunțat duminică, într-o conferință de presă, că cele două formațiuni au ajuns la un acord pentru stabilirea unei alianțe politice care să le permită să participe împreună la alegerile prezidențiale, locale și parlamentare.

Prin acest acord de principiu, care va fi supus aprobării conducerilor celor două partide, s-a convenit ca USR și PLUS să aibă candidați comuni la alegerile prezidențiale, locale și parlamentare.

Șeful USR, Dan Barna, va fi candidatul alianței la prezdențiale, iar pentru funcția de premier a fost validat Cioloș.

„Obiectivul nostru este ca eu, în calitate de candidat al alianței USR-PLUS, să ajung în turul al doilea. Este o probabilitate evidentă că președintele Iohannis va fi celălalt candidat din turul al doilea, reprezentantul PNL. Pentru România va fi un semn de mare normalitate și însănătoșire să aibă opțiunea în turul doi între candidatul PNL și candidatul USR-PLUS”, a declarat Dan Barna, în cadrul conferinței de presă.

Dacian Cioloș a remarcat că românii așteaptă ca „lucrurile să se schimbe în țară în mod fundamental și structural, nu doar peticeli pe ici pe colo”.

„Ceea ce se întâmplă și se va întâmpla în lunile următoare va dovedi românilor că mobilizarea pe care au arătat-o la europarlamentare și la alegerile din ultimii trei ani de zile produce schimbări și în politica din România”, a spus Cioloș.

El a adăugat că obiectivul Alianței obținerea unei majorități în Parlament.

„Aceste alegeri prezidențiale sunt o etapă, obiectivul nostru este să obținem o majoritate în parlament”, a declarat Dacian Cioloș.

Fostul eurodeputat Cristian Preda, membru în echipa de negocieri a PLUS, a dat detalii suplimentare despre obiectivele alianței, într-o postare pe Facebook.

El a menționat că PLUS și USR vor coopera în cadrul Alianței la toate alegerile din 2019 și 2020, țintind să câștige președinția României, cele mai multe mandate de primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni și cele mai multe mandate de deputați și senatori în alegerile generale din 2020.

„E prima dată când avem în România o alianță care decide să participe la o serie de patru alegeri organizate în decurs de 20 de luni, incluzând aici și scrutinul european. E prima dată când o forță de centru, nu de stânga sau de dreapta, dorește să guverneze România”, a scris Preda.

Alianța 2020 USR PLUS va avea doi co-președinți, liderii celor două partide. 

Forul de deliberare și de validare a deciziilor politice va fi alcătuit din Birourile naționale reunite ale celor două partide, care vor lua hotărâri pe o bază paritară. Alianța va avea un mic secretariat tehnic, alcătuit din membri ai ambelor formațiuni, dar și o comisie comună care va elabora politicile publice pe care le propunem cetățenilor, a explicat Preda.

„În fine, Alianța va avea o comisie de integritate: ea va fi alcătuită dintr-un număr egal de membri PLUS și USR, incluzând de asemenea un membru independent, o personalitate a societății civile. Comisia va analiza candidaturile la alegeri, pornind de la exigențele incluse în statutele PLUS și USR”, a adăugat fostul eurodeputat.

Înțelegerea încheiată de echipele de negociere va fi supusă aprobării în forurile de conducere ale celor două partide.