Alianța USR-PLUS susține modificarea Legii alegerilor locale prin introducerea a două tururi de scrutin, dar se opune restricționării dreptului de vot pentru cetățenii care dobândesc viza de flotant cu mai puțin de 90 de zile față de data alegerilor.

UPDATE

Întrebat dacă a discutat cu Alianța USR PLUS despre această propunere, premierul Ludovic Orban a răspuns afirmativ: ”Cu siguranță că am discutat. Am ajuns la concluzia că propunerea noastră e foarte corectă. Nu poți să permiți migrația votanților pentru interesele unor primari în funcție”. El a mai spus că se poate discuta asupra perioadei, ”că nu sunt 90, ci 60 sau 45 de zile, dar ceea ce își doresc colegii noștri afectează procesul de vot”.

Premierul a afirmat că există o analiză pe 200 de localități, unde în 2016 au fost 20.000 de vize flotant, majoritatea în preajma alegerilor, în timp ce în anii fără alegeri au fost 2.000 de vize.

+++

Organizația Expert Forum a solicitat Guvernului să elimine interdicția de a vota la locale pentru românii care și-au stabilit reședința într-o localitate cu mai puțin de trei luni înaintea alegerilor.

”Motivul invocat în expunerea de motive este cel legat de posibilitatea apariției turismului electoral cu un timp scurt înaintea alegerilor. Datele adunate de EFOR înaintea alegerilor locale din 2016 arată că nu există un fenomen al migrației electorale care poate distorsiona semnificativ rezultatele într-un număr mare de localități. Există câteva cazuri, unde migrația a fost mai mare comparativ cu perioada similară din 2015, dar numărul acestora nu justifică aceste măsuri restrictive”, subliniază Expert Forum.

+++

O astfel de restricție nu poate fi justificată de fenomenul "turismului electoral” în condițiile în care sistemul electronic de verificare exclude votul multiplu.

”Un număr foarte mare de cetățeni, studenți, tineri în general, nu vor putea vota la alegerile locale, dacă legea este promovată în forma trimisă de guvern”, precizează Alianța, subliniind că parlamentarii USR vor introduce un amendament în acest sens.

”Solicităm ferm Guvernului să țină cont și să renunțe la articolul respectiv”, anunță USR PLUS, făcând apel la societatea civilă pentru susținerea demersului.

Proiectul de lege pentru care Guvernul a decis săptămână trecută să își angajeze răspunderea a fost trimis Parlamentului cuprinde o prevedere ca toți cei care își schimbă domiciliul sau reședința cu 90 de zile înainte de ziua alegerilor să nu mai poată vota la noua adresă. Guvernul a motivat că vrea să împiedice turismul electoral.

Măsura afectează Alianța USR-PLUS care primește voturi de la tineri și studenți. Dacă legea va intra în vigoare, aceștia își mai pot face viză de flotant doar până în luna martie.