Alianța 2020 USR-PLUS se angajează, în programul său pentru alegerile europene din mai, să acționeze în Parlamentul European (și la guvernarea României din 2020) să refacă „o justiție independentă, curajoasă”.

Alianța și-a prezentat joi obiectivele pentru Parlamentul European, iar la capitolul justiție propune consolidarea unei legislații europene anticorupție care să uniformizeze la nivelul statelor membre definiția faptelor de corupție, criteriile de integritate pentru accesul în funcțiile publice, dar și regulile comune pentru ca cei care comit fapte de corupție să nu beneficieze de imunitate.

De asemenea, sub deviza „statul de drept nu este negociabil”, alianța propune „crearea unui mecanism orizontal, aplicabil în toate statele membre, de monitorizare a derapajelor față de statul de drept, pe modelul MCV, implementat cu succes în Bulgaria și România”.

Politicienii USR-PLUS promit măsuri de sprijin al societății civile, precum Instrumentul European al Valorilor care finanțează ONG-uri din UE care se bat pentru protejarea valorilor europene și se luptă cu abuzurile împotriva democrației și statului de drept, dar și introducerea de mecanisme obligatorii de consultare a cetățenilor cu privire la prioritățile și politicile Uniunii Europene.

Reprezentanții alianței promit că se vor lupta în Parlamentul European pentru corecta aplicare a drepturilor cetățenilor români în UE, ca cetățeni europeni, dar și pentru drepturile consumatorilor români. „Vom susține dezvoltarea de noi mecanisme destinate comparării calității produselor și serviciilor oferite pe Piața Internă. Nu putem accepta pe piața din România produse de o calitate inferioară față de cele comercializate în restul UE”.