Alina Gorghiu anunță că renunță la funcția de președinte al PNL. Conducerea interimară va fi decisă marți. Raluca Turcan, președintele PNL Sibiu, este unul dintre numele vehiculate pentru conducerea interimară.

UPDATE

Președintele PNL Sibiu, Raluca Turcan, este una dintre variantele vehiculate în partid pentru a prelua conducerea interimară, ea fiind lidera filialei PNL cu cel mai bun scor al liberalilor la alegerile parlamentare.

Ea a fost propusă de Alina Gorghiu și alți lideri ai partidului, dar nu toți cei prezenți la reuniunea liberalilor de luni seara au fost de acord.

Ludovic Orban a declarat, la TVR, că a fost o discuție informală, unde s-a făcut ”o simplă propunere”, care va fi acceptată sau nu la BPN-ul de marți. 

Mircea Hava, de la Alba-Iulia, și Gheorghe Flutur, de la Suceava, sunt alte nume vehiculate, dar cei doi nu prea ar dori să preia interimatul.

+++

Adriana Săftoiu a anunțat, pe Facebook, că a demisionat din funcția de prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal.

”Mi-am dat demisia din funcția de prim-vicepreședinte, solidar cu echipa (desigur, pot să fiu autoironică și să adaug că, pentru mine, să îți dai demisia e deja a doua natură, nu mă definesc funcțiile), deși, cu martori, am spus că nu e bine că ne păcălim. Procentul pe care l-am dat PNL (mai ales la București) s-a confirmat. Nu e titlu de glorie, dar sper ca pe viitor să nu mai aud că sunt negativistă, pesimistă! Pentru simplu fapt că nu mă mint, indiferent care e miza! Și era vizibil, pentru cei care nu au vrut confort, că strategia era perdantă. Nu din campanie! Ci cu mult înainte!",

a scris Adriana Săftoiu.

+++

Președintele PNL Călărași, Răducu Filipescu, a declarat că partidul trebuie să găsească rapid un președinte interimar ”cu mână de fier” care să organizeze congresul de anul viitor și a subliniat că, în opinia sa, Alina Gorghiu nu poate să mai rămână la conducerea formațiunii.

”Trebuie să fie o persoană care să stea foarte bine și drept și sănătos în fața liderului PSD. (…) Trebuie să fie o persoană foarte autoritară, în primul rând, să poată să conducă cu mână de fier partidul, ceea ce de fapt ne-a lipsit o perioadă și care să fie un foarte bun combatant în fața PSD. Mână de fier care ne-a lipsit și care trebuie să apară”, a insistat Filipescu, potrivit Mediafax.

Întrebat ce îi transmite lui Dacian Cioloș, liderul PNL Călărași i-a urat ”multă sănătate și activitate bogată acolo unde va merge”. Întrebat dacă îi reproșează ceva lui Cioloș, Filipescu a răspuns că discuția nu are sens și că liberalii își fac singuri reproșuri pentru că nu au câștigat alegerile.

”Nu știu dacă îl mai chemăm în partid. L-a chemat USR”, a conchis el, adăugând că PNL trebuie să pună capăt soluțiilor de import.

+++

Președintele PNL Timiș, Nicolae Robu, a propus dizolvarea Biroului Politic Național (BPN) al partidului, prin demisia de onoare a tuturor membrilor săi, în frunte cu președintele Alina Gorghiu, în urma rezultatului alegerilor ''dezastruoase'' de duminică.

''Până atunci, se impune și asumarea răspunderilor pentru ele. A căuta responsabilii ba la Cotroceni, ba la Palatul Victoria, respectiv a pune totul în responsabilitatea președintelui PNL Alina Gorghiu este profund incorect'', spune Nicolae Robu, într-o declarație de presă remisă Agerpres.

+++

"Încă de ieri am avut discuții cu colegii, liderii din teritoriu, conducerea centrală și pentru mine nu există alt gest decât depunerea mandatului", a spus Gorghiu, într-o declarație de presă.

Ea a precizat că și alți lideri ai partidului vor demisiona. Potrivit unor surse liberale citate de News.ro, liderii organizațiilor județene, care au obținut rezultate sub 20% la alegerile parlamentare, adică sub media națională a partidului, urmează să își prezinte în zilele următoare demisia.

Gorghiu a mai spus că la BPN-ul de marți se va decide formula conducerii interimare până la organizarea Convenției Naționale în care să fie aleși noii lideri.

Alina Gorghiu și-a exprimat convingerea că PNL va depăși ”acest șoc electoral”.

O conferință a Alinei Gorghiu fusese anunțată la ora 11:00, dar lidera PNL a întârziat peste trei ore, timp în care conducerea liberală a discutat despre viitorul partidului. Gorghiu a susținut doar o declarație de presă, nedorind să răspundă la întrebările jurnaliștilor prezenți.

Zvonuri despre demisia Alinei Gorghiu au circulat încă de duminică noaptea, la scurt timp după anunțarea exit-pollurilor.

Surse din conducerea PNL au declarat, duminică seara, pentru News.ro că Alina Gorghiu a vrut să își dea demisia din furntea partidului în noaptea de duminică spre luni, în urma rezultatelor slabe obținute de formațiunea liberală la alegerile parlamentare. Același lucru a intenționat să facă, potrivit surselor citate, și secretarul general al PNL, Ilie Bolojan.

Totodată, mai mulți lideri locali au cerut alegeri interne, acuzând lipsa unor lideri la nivel național. (Detalii, aici)