Numirile politice de la vârful companiilor energetice ale statului au lăsat România fără cel puțin jumătate de miliard de euro, bani din PNRR care sunt pierduți.

Victor Moraru, prietenul vicepremierului Marian Neacșu, fost vicepreședinte al Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) și acum membru în directoratul Transelectrica, are firmă de transport a energiei electrice.

Guvernul se așteaptă ca România să piardă o sumă care poate ajunge la 500 de milioane de euro, asta după ce Comisia Europeană consideră că la unele companii, precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz și Transelectrica au fost numite, în consiliile de administrație, persoane care sunt incompatibile cu funcțiile pe care le dețin, iar procedurile de selecție nu au fost suficient de transparente.

Subiectul a fost tratat pe larg de Hotnews. Publicația mai atrage atenția că într-un document al Comisiei Europene se vorbește despre procesul netransparent și plin de conflicte de interese în procedura de selecție a membrilor Consiliului de Supraveghere al Transelectrica.

PRESShub vă prezintă cazul lui Victor Moraru, fost primar în Amara și ales recent membru în Directoratul Transelectrica, prieten cu Marian Neacșu, vicepremierul României din partea PSD.

Afaceri cu fina

În ultima declarație de interese, Moraru susține că este acționar în două companii: Miro Impex SRL din Amara și SC Solar Capital din Voluntari. În prima firmă, care are ca obiect de activitate „comerț cu ridicata nespecializat”, Moraru este acționar 100%, societatea fiind administrată de o anume Teodora Felicia Negrilă, despre care presa locală susține că este fina lui Moraru.

A doua firmă, SC Solar Capital din Ilfov, are ca obiect de activitate „producția de energie electrică”, a avut anul trecut pierderi de 110.000 de lei și este deținută de belgianul Antonie Marinus Marijnen Johannes. Moraru, în iunie 2024, susținea că deține 10 părți sociale din societate. Potrivit platformei termene.ro, societatea este deținută, în proporție de 50-50% de Teodora Negrilă și de o altă firmă, Maral Biotech SRL. Cea din urmă are ca obiect principal de activitate consultanța.

Moraru a fost asociat în societate până în 15 ianuarie 2022, când în Monitorul Oficial a apărut mențiunea că cesionează părțile sociale către Felicia Teodora Negrilă, Al doilea acționar este societatea Maral Biotech SRL care aparține belgianului Marinus Marijnen Johannes.

Citiți continuarea pe PRESShub.ro.