„Lucrăm împreună cu Guvernul român pentru un nou parteneriat strategic între Marea Britanie și România”, spune Andrew Noble, noul ambasador al Londrei la București.

„Avem deja un parteneriat, dar trebuie să fie îmbunătățit și modernizat pentru preocupările de astăzi. Avem nevoie de un parteneriat strategic care să răspundă la provocările mai ales dintr-o Europă nouă și mă refer, sigur, la chestiunea Brexit, care va fi o chestiune foarte importantă”, a spus Noble, în prima sa conferință de presă de la preluarea mandatului de ambasador al Marii Britanii la București.

Ambasadorul Andrew Noble și-a depus săptămâna trecută copiile scrisorilor de acreditare la Ministerul Afacerilor Externe, urmând să prezinte documentele originale în fața președintelui Klaus Iohannis în perioada următoare.

„Am ca sarcină principală să discut cu guvernul român care vor fi detaliile cele mai potrivite pentru noua relație dintre România și Marea Britanie, în cadrul Europei întregi”, a spus Andrew Noble.

„Sigur că negocierile sunt conduse de Comisie, e absolut normal, dar interesele popoarelor și guvernelor, și economiilor noastre, sunt toate implicate în rezultatul acestor negocieri. Și de aceea este foarte important ca discuțiile între guvernele noastre să aibă loc, să înțelegem ce trebuie să facă pentru noi toți Comisia”, a adăugat ambasadorul.

Reprezentatul Londrei la București a reiterat poziția Guvernului condus de Theresa May privind un nou tip de relație între Marea Britanie și Uniunea Europeană, după ce Regatul Unit va părăsi blocul comunitar în martie 2019.

„Cred că este un moment în care inovația este foarte dorită. Brexit este un fenomen nou, este prima oară când o țară va părăsi UE și este o țară mare, care are o contribuție foarte mare, mai ales în ceea ce privește securitatea Europei și noi nu dorim ca ieșirea Marii Britanii din UE să însemne o cooperare mai redusă”, a explicat Noble.

Ambasadorul crede că negocierile dintre Comisia Europeană și guvernul britanic vor avea succes și nu vom avea de-a face cu un așa-numit „hard Brexit”.

Anbdrew Noble a evitat să comenteze situația politică din România, spunând că este de prea puțin timp în țară, subliniind că nici măcar nu s-a întâlnit încă cu președintele Klaus Iohannis.

„Sunt foarte nou aici. Până acum nu am discutat cu foarte multe persoane din România. (...) Abia joi am prezentat scrisorile mele de acreditare la ministrul afacerilor externe și sunt aici să învăț, să ascult și să înțeleg”, a spus ambasadorul. Noble a adăugat că nu crede că ar fi „un diplomat serios”, dacă ar face de la bun început „niște remarci despre situația internă” din România. 

Totuși, Noble este un bun cunoscător al României, țara în care a venit în prima sa misiune ca diplomat al Guvernului britanic, în 1983. Dar România arată cu totul altfel 35 de ani mai târziu, după cum și Marea Britanie s-a schimbat în tot acest timp.

În cele șase săptămâni de când este în România, Noble și-a perfecționat limba română la Iași și a adoptat un urs din sanctuarul de la Zărnești, dar spune că nu a cunoscut prea mult din situația politică a țării. „Am citit foarte mult, am auzit foarte mult, dar până acum nu am experimentat nimic și sunt aici să ascult, sper să învăț și sper să înțeleg”.