Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a discutat vineri cu secretarul Departamentului Securității Naționale a SUA (ministrul de Interne) despre aderarea României la programul Visa Waiver.

"Ne-am concentrat discuția pe aspectele tehnice ale admiterii României în Programul Visa Waiver, având în vedere ambiția noastră de a îndeplini toate criteriile tehnice până la finalului anului fiscal american (finalul lunii septembrie 2024)", a transmis Muraru, într-un mesaj pe Facebook.

El a mai declarat că, la jumătatea drumului, concluzia este că "România a făcut pași extraordinari până acum", dar reușita depinde în mare măsură de îndeplinirea criteriului ratei de refuz (sub 3% până la finalul lunii septembrie).

Pe 9 februarie, ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, spunea că partea americană lucrează cu România pentru a duce țara noastră în programul Visa Waiver și i-a îndemnat pe români să-și reînnoiască vizele.

8,79% a fost rata de refuz a vizelor pentru America în 2023, cel mai scăzut nivel din toată istoria relației bilaterale, după ce Departamentul de Stat al SUA a dat publicității în ianuarie situația ratei de refuz al vizelor B1/B2 pentru anul fiscal 2023 (1 octombrie 2022-30 septembrie 2023). 

De asemenea, România se află într-o descreștere accelerată în ultimii trei ani (17,03% în 2021, 12,61% în 2022), cu o scădere de 3,82% față de anul fiscal precedent. Totodată, dintre cele trei țări candidate din Uniunea Europeană care nu sunt parte a programului Visa Waiver, România înregistrează în termeni procentuali cea mai importantă scădere (Republica Cipru a scăzut de la 6,22% la 4,48%, iar Bulgaria a înregistrat o creștere de la 10% în 2022 la 11,61% anul trecut).