Ziarul regional Impact, cu sediul în Slobozia, a publicat pe 5 februarie un articol elogios despre ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, atrage atenția G4Media.ro.

Diplomatul rus, cunoscut drept un propagandist al regimului Putin, este citat pe larg cu afirmații despre relația cu România și Republica Moldova, fără ca ziariștii să îi adreseze nici măcar o întrebare despre război.

”Un model de reușită, în acest sens, este și portretul excelenței sale, Valery Kuzmin”, se arată în articolul în care lui Kuzmin nu îi este adresată nici o întrebare despre invazia Rusiei în Ucraina, în urma căreia trupele ruse de ocupație au ucis mii de civili ucraineni, mai spune sursa citată.

Astfel, ambasadorul rus susține în articolul citat că românii nu ar avea o adversitate față de Federația Rusă. Or, sondajele repetate din ultimul an arată că încrederea românilor față de Rusia s-a prăbușit. Un sondaj Avangarde din octombrie 2022 arată că Rusia este ultima în clasamentul țărilor în care românii au încredere, cu doar 4%. În iunie, un sondaj Inscop arăta ca majoritatea românilor (71,2%) consideră Rusia drept vinovată pentru războiul din Ucraina, iar 87,3% dintre români cred că liderii ruși ar trebui să fie condamnați pentru crimele de război.

Un alt fals propagat de Kuzmin este ”dorința arzătoare a românilor de pe ambele maluri ale Prutului de a fi o singură țară”, după cum scrie articolul. Or, un sondaj realizat în ianuarie 2023 în Republica Moldova arată că 52,2% din populație ar vota împotriva unirii cu România, și doar 36,2% ar vota pentru Unire.

Cel mai grosolan fals exprimat de ambasadorul Kuzmin este fraza ”Rusia este pentru pace”, la aproape un an de la invazia sângeroasă din Ucraina. Reporterul ziarului nu adresează nici o întrebare legată de invazie, de războiul de cucerire declanșat de Rusia, de miile de victime lăsate în urmă de militarii ruși ori despre cei peste 8 milioane de refugiați de război ucraineni plecați în toată lumea.

Articolul elogios se încheie cu un mesaj cu nuanțe de șantaj lansat de Kuzmin românilor, cărora le transmite că nu e în interesul lor ca Rusia să fie adversarul României: ”Eu am un mesaj pentru români. Ca o persoană responsabilă, aș vrea să spun românilor că nu este în interesele noastre să fim adversari. Noi suntem vecini și trebuie să existe prietenie între popoarele noastre, așa cum ne-au spus și strămoșii noștri și doar atunci totul va fi bine”.