"Angajamentul românilor față de democrație, statul de drept și lupta împotriva corupției, demonstrat atât de clar la alegerile din luna mai, ne inspiră" - a spus ambasadorul Hans Klemm, în discursul susținut de Ziua Independenței SUA.

Ambasadorul a apreciat faptul că România investește în Apărare, numind-o "alian NATO model" și a felicitat statul român pentru președinția de succes a Consiliului Uniunii Europene. 

America recunoaște România ca aliat NATO model, care îndeplinește sau depășește angajamentele asumate față de Alianță investind în apărarea sa, modernizându-și capacitățile și contribuind la securitatea regională și globală.

Rezultatele economice puternice ale României au transformat-o într-un "magnet pentru investițiile americane", a mai spus diploimatul american. 

Domnia sa și-a exprimat dorința de a extinde legăturile în domenii strategice precum energia și apărarea.

În numele colegilor mei de la Washington și Bruxelles, mulțumim Președinției României, sub conducerea președintelui Iohannis, și Guvernului României, sub conducerea doamnei prim-ministru pentru cooperarea strânsă și eficientă de care ne-am bucurat în atâtea chestiuni de interes comun.

În discursul său, președintele Klaus Iohannis a spus că principiile incluse în Declarația de Independență "fundamentează și astăzi cultura noastră de valori". 

Cu ocazia alegerilor europene și a referendumului privind justiția pe care l-am convocat pe 26 mai, românii au dat un vot covârșitor pro-european și în sprijinul consolidării statului de drept, respingând fără echivoc populismul și discursul anti-european și anti-justiție.

Cetățenii României au arătat, o dată în plus, că avem o societate matură și că își doresc o țară puternică și sănătoasă, cu un sistem de justiție curat și independent, în deplină consonanță cu statutul de partener strategic al Statelor Unite și de stat membru al Uniunii Europene și al NATO - a spus președintele Iohannis.


Însoțită de mai mulți miniștri, premierul Viorica Dăncilă a participat la ceremonia de sărbătorire a Zilei Independeței Statelor Unite ale Americii.

 

"România a confirmat statutul său de partener de încredere pentru Statele Unite și, totodată, aliat de nădejde în asigurarea păcii și securității regionale și globale, fiind cunoscută contribuția sa, a cincea ca mărime la operațiunea NATO Resolute Support, din Afganistan.
Suntem, de asemenea, profund interesați de consolidarea relațiilor în domeniile economic, tehnologic și de cercetare, precum și universitar, prin fructificarea oportunităților mai puțin explorate", a spus premierul Viorica Dăncilă, cu ocazia ceremoniei dedicate Zilei Independenței SUA.