Ministerul de Externe anunță că ambasadorul Ungariei la București a fost convocat luni, la sediul MAE, în contextul discursului susținut sâmbătă, 22 iulie 2023, de prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, în cadrul Taberei de Vară de la Băile Tușnad.

Partea română a reiterat faptul că, în cadrul dialogului diplomatic constant cu partea ungară, a făcut în mod repetat apel la reținere în declarațiile și mesajele publice ale oficialilor ungari aflați în vizite private în România, inclusiv în perspectiva Taberei de Vară de la Băile Tușnad de anul acesta.

În acest context, MAE și-a exprimat ”surprinderea față de prezentarea în discursul public al prim-ministrului ungar a aspectelor comunicate verbal, pe canale diplomatice, privilegiate constant de partea română”.

Ministerul de Externe român a precizat, totodată, că ”declarațiile publice neadecvate transmise cu acest prilej nu sunt în consonanță cu obiectivul promovării unei relații pragmatice, constructive, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două state, obiectiv susținut de partea română”.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă, că Ministerul român al Afacerilor Externe i-a trimis un material în care i-a spus despre ce poate să vorbească și despre ce nu poate, context în care oficialul ungar a atras atenția că țara sa va prelua președinția UE și "un obiectiv principal al Ungariei" va fi sprijinirea României în demersul de aderare la spațiul Schengen, relatează Agerpres.

"Ministerul Afacerilor Externe, care ține mai mult de Președinție, mi-a trimis un material și mi-a spus despre ce să nu vorbesc, despre ce pot să vorbesc, dar cum anume, și ce anume ar trebui să, absolut, omit din discursul meu", a precizat Orban.

Într-o postare pe Facebook, Szijjarto a menționat că nu a fost nicio surpriză convocarea ambasadorului ungar la MAE român. Întâlnirea s-a desfășurat într-o atmosferă și manieră calmă și politicoasă, potrivit șefului diplomației ungare.

Referindu-se la discursul de la Băile Tușnad al premierului Viktor Orban, care a spus că a primit din partea MAE român un document în care i s-a sugerat să nu vorbească despre anumite teme, Szijjarto a menționat că secretarul de stat adjunct din MAE român care a discutat cu ambasadorul ungar "practic a repetat aceleași puncte", dar într-o formă actualizată, având în vedere că discursul lui Orban a fost deja susținut.