Mihai Tudose a dat asigurări că majorarea accizelor la carburanţi nu va genera creşterea preţului benzinei şi motorinei, în caz contrar, statul putând ”umbla” la redevenţele petroliere. Premierul a avertizat și băncile care nu-și declară profitul.

”În 2016 acciza a fost scoasă şi nu a scăzut preţul. Companiile au demonstrat că nu prea au avut nici profit. Ia să vedem, dacă o punem la loc (acciza - n.r.) cresc? Eu cred că nu vor creşte. Totuşi perioada aia de romantism când făceau ce voiau pe aici s-a cam închis”, a declarat Mihai Tudose la România TV, referindu-se la companiile petroliere.El a mai spus că există ”posibilitatea de a umbla la redevenţe”.”Bineînţeles. Nu înseamnă şantaj, înseamnă că în sfârşit nu mai avem alt tip de dialog cu ei, ci dialog oficial. (...) Dorim un stat puternic şi prietenos cu cei corecţi. Şi doar un stat puternic cu ceilalţi”, a declarat miercuri seara, la România TV, premierul Mihai Tudose. 

El a ţinut să mai precizeze că majorarea accizelor nu va influenţa negativ viaţa românilor.

”Nu-i va influenţa negativ. Pot să-i asigur. Plus că avem discuţii şi dacă ne înţelegem, asta e, o facem. Noi astăzi stăm de vorbă să ocupăm primul loc în Europa într-un domeniu. Suntem pe primul loc la decese pe şosele şi nu fiindcă avem maşini proaste sau sunt românii şoferi proşti, ci din cauza infrastructurii rutiere. Apare calul noaptea, căruţa, groapa, şoseaua foarte îngustă care face brusc la stânga, nu avem autostrăzi. Avem tot ce ne trebuie pentru a menţine România cu stabilitate din punct de vedere al serviciilor sociale, dar nu ştiu cât mai putem să aşteptăm până când terminăm cu acest gen de infrastructură. Şi atunci trebuie să alimentăm bugetul mai repede”, a mai spus premierul.

Amenințări și la adresa băncilor

Într-un alt interviu, Mihai Tudose a amenințat și băncile care nu-și declară profitul.

”Chit că e secretul bancar, eu o să îmi asum la un moment dat să public niște date. Dau un exemplu. Două. Niște bănci. Repet, știu că o pățesc, dar o s-o fac. Ca să înțeleagă românii că, dacă lucrează cu banca aia, d-aia ne fură. Și că avem, din 40 de bănci, 20 bune, 19 care își revin și una care continuă să înțeleagă că e mai bună și mai deșteaptă decât noi, românii'', a declarat la Antena 3 premierul Tudose, potrivit HotNews.ro.

Mihai Tudose a mai spus că salariile în domeniul bancar sunt foarte bunem iar sediile băncilor arată ”binișor”.

”Domniile lor au dovedit și o imaginație foarte debordantă de a-și externaliza profiturile. Nu mai merge. Domnul ministru de Finanțe a avut o discuție cu ei, eu am spus și public că mai suntem răbdători un pic, dar a se înțelege răbdători la nivel de săptămână ... Poate e cazul să le explicăm și celor care au impresia că statul român e un partener naiv că NU e așa. Nu știu cât mă deranjează că ne iau banii, dar parcă mă deranjează mai tare că ne consideră naivi că nu ne dăm seama ce fac”, a avertizat șeful Guvernului.