Premierul Nicolae Ciucă a avut joi prima reacție publică în cazul haosului creat miercuri în stațiile de alimentare din țară. El a anunțat controale și sancțiuni și a dat asigurări că "România este o țară sigură".

"Am activat încă de aseară instituțiile de control și verificare a situației generate de creșterea nejustificată a prețurilor la carburanți. În această dimineață am convocat o ședință cu responsabilii în măsură să gestioneze aceste măsuri", a spus Nicolae Ciucă într-o scurtă declarație de presă susținută la Guvern.

El a afirmat că statul are obligația de a-și proteja cetățenii și economia, mai ales "în această perioadă complicată provocată de invazia militară rusă în Ucraina".

Citește și: Consiliul Concurenței investighează specula de la unele stații de alimentare din țară

"Nu voi permite nimănui să profite de această situație pentru ca, din lăcomie sau din orice alte motive, să încerce să destabilizeze economia țării și viața cetățenilor. Instituțiile vor fi ferme în verificările pe care trebuie să le facă și vor da sancțiuni drastice celor care încalcă legea. România este o țară sigură în care siguranța și securitatea sunt garantate față de orice formă de agresiune, iar garanțiile trebuie să includă și stabilitatea economică", a mai explicat prim-ministrul.

ANAF, ANPC și Consiliul Concurenței au demarat deja investigații pentru a stopa practicile ilegale și abuzive, astfel că vor fi controlate toate companiile petroliere care funcționează în România, a mai anunțat premierul.

Nicolae Ciucă a cerut "sancțiunile cele mai severe pentru cei care vor să genereze instabilitate".

Haos în benzinării. De frica scumpirilor, românii stau la cozi să alimenteze

Mai mult pe EurActiv »