Conducerea Agerpres a început un control intern pentru a stabili circumstanțele publicării unui interviu cu ministrul Educației, Adrian Curaj, după ce reporterul instituției nu a atins niciuna dintre temele sensibile privind activitatea demnitarului.

Interviul cu ministrul Adrian Curaj a fost publicat duminică de Agenția Națională de Presă Agerpres, instituție de stat finanțată din bani publici.

Reporterul Agerpres nu l-a întrebat pe ministrul Curaj nimic în legătură cu măsurile luate în tentativa de a contracara valul de plagiate din mediul academic și nici în ceea ce privește calitatea sa de membru în Academia de Științe ale Securității Naționale.

EurActiv.ro a dezvăluit recent că Adrian Curaj este membru pe viață al acestei academii înființate de Gabriel Oprea și, mai mult, că este remunerat în această calitate, cu toate că el însuși coordonează bugetul acestui for.

Surse EurActiv.ro au declarat că jurnalistul Agerpres desemnat să realizeze acest interviu ar fi trimis o listă de întrebări la cabinetul ministrului Curaj odată cu solicitarea pentru interviu. Potrivit acelorași surse, staff-ul ministrului ar fi tăiat din listă întrebările referitoare la temele sensibile, iar interviul a fost realizat pe baza setului de întrebări astfel convenit.

Directorul Agerpres, Alexandru Giboi, a confirmat faptul că, în 8 ianuarie 2016, reporterul Agerpres a transmis Ministerului Educației o solicitare de interviu în care se regăseau „nouă-zece-unsprezece întrebări”.

„Mai multe nu știu să vă spun oficial în acest moment (luni dimineață, n.r.). Știu doar că reporterul a făcut interviul pe respectivul set de întrebări transmis în 8 ianuarie, nu vă pot răspunde acum de ce nu și-a actualizat temele de atins de la momentul 8 ianuarie și până la întâlnirea cu ministrul. Vom face o anchetă internă și vom vedea ce anume s-a întâmplat. Sunt de acord că interviul putea fi mai cuprinzător”, a declarat Alexandru Giboi, luni, pentru EurActiv.ro.

Giboi a precizat, totodată, că și-a atenționat subalternii asupra ghidului editorial, punându-le în vedere și să revadă tehnica realizării interviului.

Interviul cu ministrul Curaj a fost realizat, conform site-ului agenției, în 22 ianuarie, de reporterul Roberto Stan, iar editarea acestuia i-a revenit Cristinei Tatu.