Secretarul de stat Andrei Baciu din Ministerul Sănătății a anunțat joi că certificatul digital european pentru COVID-19 va deveni operațional în România la 1 iulie.

"Certificatul digital european pentru COVID va apărea la 1 iulie și are rolul de a facilita călătoriile între statele membre la nivel european. Chiar astăzi a avut loc o ședință cu toate instituțiile implicate pentru a finaliza toate detaliile necesare. Statul român va face acest lucru. Va fi un website prin care acest certificat va putea fi descărcat pentru cele trei situații (vaccinat, testat sau vindecat - n.r.) începând cu data de 1 iulie. Nu există în momentul de față în România posibilitatea folosirii acestui certificat. Oficial, în România, acest certificat digital european pentru COVID-19 va deveni operațional la 1 iulie. O să fie un QR code, o să-l avem și pe telefon și se vor evita cozile la graniță", a afirmat Baciu la Senat, citat de Agerpres.

+++

Eurodeputații au dat miercuri votul final pentru certificatul digital al UE privind COVID. Acesta va facilita călătoriile în interiorul UE și va contribui la redresarea economică.

Plenul Parlamentului European a aprobat noile reglementări referitoare la certificatul COVID cu 546 voturi pentru, 93 împotrivă și 51 abțineri (pentru cetățenii Uniunii) și cu 553 voturi pentru, 91 împotrivă și 46 abțineri (pentru resortisanți ai țărilor terțe).