Liberalul Andrei Baciu, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat luni dimineață că a demisionat din funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

UPDATE

DNA a anunțat luni după-amiază că a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Andrei Baciu,  la data faptelor având funcția de secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.

De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În contextul menționat mai sus, suspectul Baciu Romică Andrei, la data faptelor având funcția de secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi susținut un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim - ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantității de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer.

Suspectul Baciu Romică Andrei ar fi întreprins demersurile menționate mai sus în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane.

+++

Andrei Baciu a ajuns luni dimineață la sediul DNA pentru a fi audiat în dosarul privind achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19.

Întrebat de ce a demisionat, Baciu a răspuns: "E o demisie de onoare, cred că e un gest normal și corect". 

+++

Șeful PNL, Nicolae Ciucă, a spus luni dimineață că nu a trebuie să îi ceară el demisia lui Baciu, atâta timp cât numele lui apare într-un dosar penal.

+++

Pe 4 august, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost întrebat într-o conferință de presă dacă a trimis către premier propunerea în persoana lui Andrei Baciu pentru a prelua șefia CNAS.

”Am trimis o propunere, am făcut o propunere în acest sens. Oricum, nominalizarea președintelui CNAS o face prim-ministrul”, a răspuns ministrul.

Pe 17 august, Andrei Baciu a fost numit de premierul Marcel Ciolacu în funcție.

+++

"Astăzi mă adresez vouă cu sufletul deschis și cu credința nestrămutată în valorile onoarei și integrității. Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, am luat decizia de a-mi înainta demisia de onoare din funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Aleg să îmi înaintez demisia de onoare datorită angajamentului meu față de principiile etice și morale în care cred și pe care le-am susținut întotdeauna, și nu dintr-o obligație legală", a scris acesta pe pagina lui de Facebook.

Baciu a mai spus că, de-a lungul a nouă ani de când s-a întors în România și în special în ultimii patru ani, în rolurile pe care le-a avut în timpul crizelor globale pe care România le-a traversat, a acționat "cu un respect neclintit pentru legislație, instituții și cetățeni. Medic fiind, am pus mereu pe primul loc binele pacienților".

"Am încredere deplină în actul de justiție, convins fiind că adevărul și dreptatea vor prevala. Vă mulțumesc și vă sunt recunoscător tuturor pentru încrederea și susținerea pe care mi le arătați", a conchis Baciu.

Potrivit unor informații apărute în presă, el a demisionat pentru că ar fi în vizorul DNA alături de fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, în dosarul privind achizițiile de vaccinuri anti-COVID. Cei din urmă au fost deja puși sub acuzare.

Baciu fost vicepreședintele Comitetul Național de Coordonare vaccinării împotriva COVID-19 (CNCAV), apoi preluat interimar șefia acestuia.

CNCAV a fost desființat la finalul lunii iunie 2022, după un an și jumătate, iar atribuțiile acestuia au fost preluate de către Ministerul Sănătății.

Baciu, născut în Toplița, județul Harghita, a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. El a fost propus în 2015 de premierul Dacian Cioloș la Ministerului Sănătății și retras înaintea votului de învestire, iar în 2016 s-a înscris în PNL.

Cioloș l-a retras atunci pe Baciu pentru că în mediul online au circulat fotografii cu acesta în lenjerie intimă din perioada când era fotomodel.