O declarație asumată de liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, privind creșterile salariale din învățământ va fi publicată în Monitorul Oficial, a anunțat, joi, premierul, la începutul ședinței de Guvern.

UPDATE

Declarația privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul național de învățământ și stabilirea unor principii generale în vederea îmbunătățirii statutului personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic din sistemul național de învățământ și valorizarea carierei didactice a fost publicată joi după-amiază în Monitorul Oficial.

Guvernul a transmis după adoptare că această Declarație de politică publică vine pentru a consolida garanțiile guvernamentale privind prioritizarea Educației în viitoarea grilă de salarizare.

Sunt avute în vedere următoarele aspecte, potrivit guvernanților:

1.    Prioritizarea dialogului între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ cu privire la grila de salarizare din familia ocupațională subsecventă, ce va fi cuprinsă în viitoare Lege a salarizării. Noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public. Creșterea salarială pe noua grilă se va face etapizat, prima tranșă de la 1.01.2024, fiind de 40% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării.

2.    Stabilirea unei prevederi în contractul colectiv de muncă la nivel de sector "învățământ preuniversitar”, prin care pe perioada concediului de odihnă, precum și pentru zilele de concediu plătit, personalul din învățământ va avea dreptul la o indemnizație de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulțite cu media zilnică a salariului de bază și a sporurilor/indemnizațiilor de care beneficiază, potrivit legii, corespunzător fiecărei luni calendaristice în care se efectuează concediu de odihnă.

+++

Deca a spus că a fost adoptată declarația privind politica de salarizare a personalului din învățământ, care are ca anexă un Memorandum, astfel că actul "răspunde cerinței de a avea un act normativ publicat în Monitorul Oficial".

+++

Documentul a fost aprobat, iar la ora 12:30 va avea loc briefingul de presă la finalul ședinței de Guvern, susținut, printre alții, de ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, și ministrul Muncii, Marius Budăi.

+++

Dacă Guvernul anunța miercuri că este vorba despre un Memorandum care va fi publicat în Monitorul Oficial al României, pentru "a consolida garanțiile guvernamentale privind prioritizarea Educației în viitoarea grilă de salarizare și utilizarea ca sistem de referință a salariului mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar", astăzi, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că este "un Memorandum în cadrul unei declarații pe care o vom aproba în Guvern și publica în Monitorul Oficial, cu elementele de referință legate de prevederile salariale pentru debutanții în educație, în grila de salarizare specifică noii legi a salarizării, precum și celelalte măsuri prevăzute în interiorul Memorandumului privind investițiile în infrastructura de învățământ".

Ciucă a mai spus la începutul ședinței de Guvern că el și Marcel Ciolacu își asumă un angajament politic," tocmai pentru a oferi acele garanții prin care să determinăm educatorii, profesorii, toți cei care lucrează în învățământ să reia activitățile de învățământ și să finalizeze anul școlar".

Citește și: Grevă în educație: Guvernul "consolidează garanțiile" privind majorarea salariilor prin Memorandum

Același Ciucă a transmis și că, odată ce va fi publicat în Monitorul Oficial, "dascălii vor înțelege seriozitatea angajamentului nostru și vor lua decizia de a reveni la catedră".

Memorandumul - un act fără valoare pentru popor

La art. 10 din Regulamentul din 10 mai 2009 privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum și a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, se arată că:

(1) Memorandumul este instrumentul prin care se supune spre aprobare inițierea negocierii și/sau semnarea unui tratat internațional, respectiv suspendarea aplicării unui tratat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 590/2003.

(2) Memorandumul poate fi elaborat și în cazul în care este necesară o decizie a Guvernului într-o anumită problematică. Memorandumul va fi avizat de instituțiile implicate și va cuprinde descrierea respectivei probleme și propuneri pentru rezolvarea acesteia.

(3) Memorandumul este un act intern al Guvernului, care nu se publică în Monitorul Oficial al României.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus și ea că, "pe lângă măsurile concrete luate deja prin intermediul celor două Ordonanțe de urgență din ultimele săptămâni, precum și prin declarația cu anexă Memorandumul de astăzi, noi am continuat discuțiile pe contractul colectiv de muncă și, așa cum s-a văzut și în comunicatul federațiilor sindicale, sunt o serie de măsuri menite să sprijine pe viitor întreg personalul din învățământ".

De asemenea, Deca a mai precizat că încă de la începutul săptămânii Guvernul a organizat întâlniri cu inspectorii școlari de la nivel județean, care, la rândul lor, organizează întâlniri cu directorii școlilor, pentru a organiza un program de recuperare, în așa fel încât cadrele didactice și personalul care revin în unitățile de învățământ să aibă posibilitatea să recupereze aceste zile în care nu au lucrat pentru că au fost în protest.

"Există toate premisele și toată disponibilitatea pentru a putea recupera, până la finele anului școlar, și noi avem toată disponibilitatea în a găsi cele mai bune soluții. Oricum, la nivelul unităților de învățământ toată lumea își dorește să se reia activitatea, pentru a se putea încheia situația școlară și a putea să susținem examenele naționale. Mai mult decât atât, am ușurat acest proces de închidere a situațiilor școlare, și anume, am modificat regulamentul de organizare internă și de funcționare în sistemul de învățământ în așa fel încât să se poată închide situația școlară de către cadrele didactice - subliniez - cu mai puține note, deci, să nu mergem pe numărul de note care ar fi fost necesar dacă am fi avut un an fără întreruperi, ci să putem să facilităm încheierea situațiilor școlare în interesul elevilor", a conchis ea.