Sindicatele funcționarilor publici din Senat și Camera Deputaților transmit că nu sunt de acrod cu planul Guvernului de a majora salariile bugetarilor cu 10%, în două tranșe. Același mesaj l-au transmis și angajații Guvernului.

"În numele salariaților din Parlamentul României, ne exprimăm dezacordul față de propunerea executivului de a majora salariile doar cu 10% în două tranșe. Opinia publică și, din păcate, și factorul politic au inoculat falsa idee conform căreia rolul nostru în funcționarea statului român este minor, ceea ce atrage după sine consecințe mai ales la nivel salarial.

Acum declarăm clar și răspicat: Suntem funcționarii statului care asigură funcționarea Legislativului României! O greșeală minoră din partea noastră, poate avea repercusiuni asupra tuturor. Dacă și noi ne-am îndeplini obligațiile în rate și la un nivel minim așa cum sunt

aceste propuneri de majorare salarială, înseamnă că ar trebui să ne calibrăm activitatea după aceleași tipare.

Menționăm încă un aspect care pare a fi ignorat. Factorul politic nu ar trebui să se bazeze pe dictonul "așteaptă mulți la ușă, dacă vreți, plecați”. Solicităm Guvernului României reevaluarea propunerii sale de majorare a salariilor angajatilor din Parlamentul României, cu un procent de 20%, în două tranșe, respectiv 15% începând cu luna iunie 2024 și 5% în luna septembrie 2024, raportat la nivelul acordat pentru luna ianuarie 2024.

"Reiteram faptul că am dovedit respect și loialitate față de instituția în care ne desfășurăm activitatea și am înțeles să nu punem presiune prin mișcări sindicale de protest, alegând calea dialogului. Dar asta nu trebuie interpretat ca fiind o lipsă de acțiune sau acceptarea primei oferte. Așteptăm același respect pe care și noi l-am oferit de-a lungul timpului!", au transmis, miercuri, sindicatele.

Liderul Sindicatului Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului, Noni Iordache, afirmă că proiectul de OUG privind majorări salariale pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii „accentuează aceeași construcție salarială inechitabilă” pentru Aparatul de lucru al Guvernului în raport cu alte instituții, unele chiar subordonate, potrivit G4Media.

„Arătăm că măsurile propuse prin prezentul proiect de act normativ sunt de natură să accentueze discrepanțele salariale existente între funcții similare din administrația publică centrală, deși inițiatorul susține că intervenția legislativă are drept scop tocmai înlăturarea acestora.

Adâncirea inechităților salariale ale personalului din administrația publică centrală, motivat de faptul că prin prezentul proiect se propune majorarea cu 10% a nivelului salariului de bază acordat pentru luna decembrie 2023, pentru întreg personalul din administrația publică centrală (toate ministerele si institutiile publice aflate în subordinea acestora) este vizibilă, deși în realitate e vorba de o majorare de doar 5%, având în vedere că, potrivit O.U.G. nr. 115/2023, aceeași categorie de personal a beneficiat de majorare cu 5% a nivelului salariului de bază acordat pentru luna decembrie 2023, începând cu luna ianuarie 2024”, se arată în comunicat.

Angajații din Aparatul de lucru al Guvernului au organizat miercuri un nou protest la sediul executivului, nemulțumiți de propunerea Ministerului Muncii de a le crește salariile cu 10% în două tranșe, mai spune sursa citată.

Angajații au fotografiat mai multe umbrele care au atașate mesaje de protest față de salariile primite.