Reacțiile eurodeputaților continuă să apară, joi, cu privire la retragerea sprijinului politic acordat Guvernului Grindeanu.

Laurențiu Rebega: "Antipolitică + antiinteligență = anti-România"

Eurodeputatul român, Laurențiu Rebega, vicepreședinte al Grupului Europa Națiunilor și Libertăților condus de Marine Le Pen, reamintește că Guvernul este învestit de întregul Parlament - nu numai de majoritate - și depune jurământul în fața Președintelui, iar, prin urmare, schimbarea unui guvern trebuie făcută cu aceeași transparență și urmând o procedură constituțională – fie ea demisie sau moțiune de cenzură – care să convingă cetățenii de justețea deciziei.

"Altminteri vorbim de antipolitică!", subliniază acesta.

Rebega este de părere că "un premier nu se demite la o ședință de partid, în urma unei evaluări interne", iar "Dragnea insultă inteligența a milioane de români, fluturând niște cifre cu totul neverificabile și lipsite de relevanță".

"Pe de altă parte, nici premierul Grindeanu nu a procedat corect, întrucât a ieșit la declarații înainte de a fi tranșat clar, prin vot, chestiunea în interiorul partidului. Prin urmare, este vorba despre antiinteligență", adaugă eurodeputatul.

"România ajunge, astfel, în situația unică în care o majoritate își dărâmă propriul guvern, la șase luni după învestitură, într-un moment în care toți indicatorii economici sunt pozitivi! Este clar pentru toată lumea că această criză bizară are alte cauze. Nu trebuie să fii foarte informat ca să intuiești că este vorba despre o luptă pentru putere între grupuri oculte și trans- (sau supra!) partinice! Iar aceasta este împotriva democrației și împotriva României!", se mai arată în comunicatul transmis de Rebega.

"În contexul în care țara noastră se află în preajma unor amenințări internaționale majore și în numele poporului român, vă somez, domnilor politicieni, să vă dați jos măștile! O politică pentru țară se poate face numai împreună cu țara! Spuneți adevărul și adevărul vă va face liberi! Spuneți adevărul pentru că numai adevărul vă va da puterea!", conchide eurodeputatul.

Liviu Dragnea e călăul speranțelor tuturor cetățenilor care au votat PSD la alegerile parlamentare

Europarlamentarul Daniel Buda a scris, în urmă cu scurt timp, pe Facebook, că "Liviu Dragnea nu este doar călăul propriului Guvern ci și a speranțelor tuturor cetățenilor care au votat PSD la alegerile parlamentare" și a subliniat, la fel ca alți eurodeputați, că situația politică actuală are efecte negative în plan extern.

"Ieri am asistat cu toții la un spectacol grotesc pus în scenă de PSD, avându-l ca personaj principal pe omul-partid, Liviu Dragnea. Făcând abstracție de tragi-comicul situației, nu putem să nu observăm deja efectele extrem de negative pe care situația politică actuală le generează nu doar pe plan intern, ci mai ales pe plan extern", a scris Buda.

Și eurodeputatul este de părere că Liviu Dragnea a pus mai presus interesul personal și a decredibilizat astfel România în fața partenerilor internaționali, "generând un climat de neîncredere pentru investitorii străini față de țara noastră, creșterea costurilor la care se împrumută România și explozia cursului valutar", "asta, în completarea eșecurilor absolut evidente ale Guvernului Grindeanu în ceea ce privește creșterea locurilor de muncă, lipsa investițiilor, lipsa absorbției fondurilor europene".

"Așadar, România nu se află doar într-o criză politică, ci riscă chiar să ajungă într-o criză economică și asta doar din cauza unor ambiții prostești și stupide ale lui Liviu Dragnea, părintele de iure și de facto al Guvernului Grindeanu și al programului de guvernare, cel care acum 6 luni a garantat că va face din România țara laptelui și a mierii", avertizează Buda.

"Liviu Dragnea trebuie să își asume situația dezastruoasă pe care a generat-o alături de partidul pe care îl conduce. Însă, cum nu a făcut acest gest nici măcar în cazul Ordonanței 13, rămâne doar să vedem cum creatorul va fi devorat de propria sa creație", a conchis eurodeputatul.

Și europarlamentarul PPE Cristian Preda a revenit, joi, cu un mesaj tranșant pe Facebook la adresa PSD, după ce miercuri seara scria că "Grindeanu nu e mai breaz decât Dragnea".

"Ce se petrece la PSD nu mai e criză, ci farsă. Nici PNȚCD n-a fost atât de ridicol, atunci când s-a chinuit - în decembrie 1999 - să scape de Radu Vasile. Pesediștii au vădit că sunt incapabili să guverneze. Nu mai au ce căuta la Palatul Victoria", a scris Preda.

Eurodeputații Siegfried Mureșan (PPE/ PMP) și Cătălin Ivan (S&D/ PSD) au comentat încă de miercuri criza prin care trece atât Guvernul, cât și PSD-ul.