Doar Parlamentul mai poate modifica Ordonanța de Urgență 114/2018 și Legea offshore și nu există niciun fel de intenție la nivelul Guvernului de a face acest lucru, a declarat joi ministrul energiei, Anton Anton.

„(OUG - n.r.) 114 este în Parlament, în comisie și toate amendamentele pe care și noi, și alții, am fi dorit să le aducem la 114, respectiv OUG 19, sunt acolo. Deci este în puterea Parlamentului să o modifice”, a spus Anton, prezent la conferința Focus Energetic.

Lucrurile stau la fel și în ceea ce privește o eventuală modificare a Legii operațiunilor petroliere offshore, a continuat el, transmite Agerpres.

Prevederile din OUG 114 au fost contestate îndelung de companiile din domeniul energetic, iar opoziția a cerut anularea Ordonanței în ansamblul său. De altfel, Camera Deputaților se reunește săptămâna viitoare într-o sesiune extraordinară, cu subiectul OUG 114 pe ordinea de zi.

Ba mai mult, au apărut și informații cum că firma americană ExxonMobil ar vrea să se retragp din proiectul de explorare a gazelor din Marea Neagră, din cauza schimbărilor legislative.

„Pe partea de legislație offshore nu pot să vă spun, pentru că legislația... nu Guvernul modifică legislația offshore, ci Parlamentul. Dar, ceea ce vă pot spune este că Exxon a venit la Ministerul Energiei acum o lună de zile și a cerut aprobare pentru a începe să construiască o stație de comprimare a gazului imediat onshore, care nu folosește decât la comprimarea gazului pe care îl scoate din Marea Neagră”, a susținut ministrul.

Ulterior, întrebat dacă Guvernul nu are niciun fel de intenție de a modifica OUG 114 și Legea offshore, Anton a răspuns: „Da, asta am spus”.

Legea operațiunilor petroliere offshore a fost aprobată de Parlament în toamna anului trecut, însă investitorii din Marea Neagră au cerut modificarea ei, pentru că introduce noi taxe și stipulează condiții specifice privind modul de comercializare a producției.

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, după o întâlnire cu omologul său american Donald Trump, că Statele Unite ale Americii așteaptă ca legislația din România în domeniul energiei să fie ameliorată.

„Există această preocupare și ea a fost adusă în discuție, însă într-o notă optimistă. Președintele Trump și ceilalți prezenți au exprimat așteptarea că această legislație să fie ameliorată pentru a crește atractivitatea României pentru investitorii americani și sunt convins că aceste lucruri se pot realiza”, a spus Iohannis în declarația susținută la Ambasada României din SUA, cu referire la legea offshore și OUG 114.

„Statele Unite vor lucra cu România pentru îmbunătățirea climatului său de investiții și pentru a ajuta țara să folosească mai bine resursele sale vaste de gaze naturale”, se arată într-un comunicat al Casei Albe, dat publicității după vizita lui Iohannis la Washington.

„Aceste eforturi vor crește oportunitățile de investiții pentru companiile americane, vor spori prosperitatea poporului român și vor îmbunătăți securitatea energetică în toată regiunea”, susține administrația americană.