Doar Parlamentul mai poate modifica Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 şi Legea offshore şi nu există niciun fel de intenţie la nivelul Guvernului de a face acest lucru, a declarat joi ministrul energiei, Anton Anton.

„(OUG - n.r.) 114 este în Parlament, în comisie şi toate amendamentele pe care şi noi, şi alţii, am fi dorit să le aducem la 114, respectiv OUG 19, sunt acolo. Deci este în puterea Parlamentului să o modifice”, a spus Anton, prezent la conferinţa Focus Energetic.

Lucrurile stau la fel şi în ceea ce priveşte o eventuală modificare a Legii operaţiunilor petroliere offshore, a continuat el, transmite Agerpres.

Prevederile din OUG 114 au fost contestate îndelung de companiile din domeniul energetic, iar opoziția a cerut anularea Ordonanței în ansamblul său. De altfel, Camera Deputaților se reunește săptămâna viitoare într-o sesiune extraordinară, cu subiectul OUG 114 pe ordinea de zi.

Ba mai mult, au apărut și informații cum că firma americană ExxonMobil ar vrea să se retragp din proiectul de explorare a gazelor din Marea Neagră, din cauza schimbărilor legislative.

„Pe partea de legislaţie offshore nu pot să vă spun, pentru că legislaţia... nu Guvernul modifică legislaţia offshore, ci Parlamentul. Dar, ceea ce vă pot spune este că Exxon a venit la Ministerul Energiei acum o lună de zile şi a cerut aprobare pentru a începe să construiască o staţie de comprimare a gazului imediat onshore, care nu foloseşte decât la comprimarea gazului pe care îl scoate din Marea Neagră”, a susţinut ministrul.

Ulterior, întrebat dacă Guvernul nu are niciun fel de intenţie de a modifica OUG 114 şi Legea offshore, Anton a răspuns: „Da, asta am spus”.

Legea operaţiunilor petroliere offshore a fost aprobată de Parlament în toamna anului trecut, însă investitorii din Marea Neagră au cerut modificarea ei, pentru că introduce noi taxe şi stipulează condiţii specifice privind modul de comercializare a producţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, după o întâlnire cu omologul său american Donald Trump, că Statele Unite ale Americii aşteaptă ca legislaţia din România în domeniul energiei să fie ameliorată.

„Există această preocupare şi ea a fost adusă în discuţie, însă într-o notă optimistă. Preşedintele Trump şi ceilalţi prezenţi au exprimat aşteptarea că această legislaţie să fie ameliorată pentru a creşte atractivitatea României pentru investitorii americani şi sunt convins că aceste lucruri se pot realiza”, a spus Iohannis în declaraţia susţinută la Ambasada României din SUA, cu referire la legea offshore şi OUG 114.

„Statele Unite vor lucra cu România pentru îmbunătăţirea climatului său de investiţii şi pentru a ajuta ţara să folosească mai bine resursele sale vaste de gaze naturale”, se arată într-un comunicat al Casei Albe, dat publicității după vizita lui Iohannis la Washington.

„Aceste eforturi vor creşte oportunităţile de investiţii pentru companiile americane, vor spori prosperitatea poporului român şi vor îmbunătăţi securitatea energetică în toată regiunea”, susține administrația americană.