Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat luni, în Parlament, că ministerul pe care îl conduce primeşte prin legea offshore „mai multe sarcini decât ne-am fi dorit”, cum ar fi acordarea de avize.

Întrebat de jurnalişti dacă este mulţumit de legea offshore din Camerea Deputaţilor, Anton Anton a declarat: „Ştiţi ce se întâmplă? Eu cred că în actuala formă a legii, din punctul de vedere al Ministerului Energiei, am primit mai multe sarcini decât ne-am fi dorit, adică trebuie să ne ocupă de avize şi aşa mai departe”, transmite Mediafax.

Deputaţii au discutat luni, în prezenţa ministrului energiei, despre „Legea offshore şi soluţiile pe care le are România pentru valorificarea gazelor din Marea Neagră”.

Legea se dezbate intens de mai multe săptămâni și a fost subiect de zâzanie între cele două partide care formează coaliția de guvernare, PSD și ALDE. Anton Anton a fost numit în Guvern din partea ALDE.

Ministrul a adăugat ca adoptarea legii depinde de dezbaterile din comisiile de specialitate.„Dacă toată lumea va fi de acord şi mâine ne vom înţelege în şedinţa din comisie, cred că va trece prin Parlament. Eu sper să treacă cât mai repede. Legea offshore este extrem de importantă pentru toată lumea şi mai ales pentru cetăţeni şi este păcat să nu treacă”, a indicat Anton.

Delegaţiile PSD-ALDE au agreat, pe 17 octombrie, într-o discuţie de peste două ore, la Parlament, forma finală a legii offshore care va intra „de principiu” în dezbaterile din comisiile de specialitate.

Camera Deputaţilor a votat, pe 3 octombrie, retrimiterea la Comisii a Legii offshore care stabileşte criteriile exploatării gazelor din Marea Neagră, decizia venind la solicitarea liderului UDMR, Kelemen Hunor.

Anton Anton a spus, luni, la discuţiile din plenul Camerei Deputaţilor, că estimarea vehiculată pentru rezervele de gaze din Marea Neagră, de 200 de miliarde de metri cubi, este totuși „cu probabilitate 50%”.

Ministrul a menționat și că România consumă între 11 şi 12 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

„Sunt două întrebari simple. Ce va face România cu resursele? Cu ce ne alegem noi ca naţie de la aceste resurse? Sunt voci care încearcă să inducă ideea că gazele din Marea Neagră vor ajunge în mică măsură la români. Îi contrazice politica economică simplă, se vinde pe piaţa cea mai apropiată pentru că acolo e profitul cel mai mare. Câte gaze poate consuma România? Azi, între 11 şi 12 miliarde metri cubi pe an, destul de puţin. Din ei 10,5 sunt asiguraţi de producţia internă, restul sunt gaze importate. De ce consumăm atât de puţin? Pentru că doar o treime din populaţie are acces la gaze naturale. Am depus efortul să creştem consumul de gaze în România, îndrăznesc să spun că am reuşit”, a spus ministrul energiei.

Pentru viitor, Anton speră ca, odată cu exploatarea gazelor din Marea Neagră, „să redevenim actori importanţi pe piaţa petrochimică, să redeschidem cele 6 combinate petrochimice închise”.