Organizația cere eliminarea unor propuneri de modificare a legilor poliției, de natură să încalce drepturi ale omului sau să favorizeze abuzuri ale polițiștilor – de la incriminarea huiduielilor la proteste până la rețineri pe durată nedeterminată.

APADOR-CH informează că a transmis MAI o serie de comentarii pe marginea proiectelor de modificare a legilor din domeniul ordinii publice, aflate în dezbatere pe site-ul ministerului.

Potrivit organizației, modificările propuse la Legea 61/1991 (a ordinii și liniștii publice), la Legea 218/2002 (a poliției) și la OUG 104/2001 (a poliției de frontieră) sunt pe alocuri de natură să încalce drepturi și libertăți sau permit, "prin ambiguitatea lor, abuzuri pe care organele de ordine ar putea să le facă la adresa cetățeanului". Din acest motiv, APADOR-CH a cerut clarificarea acestor propuneri sau eliminarea unora dintre ele.

APADOR-CH prezintă pe site-ul său și exemple de propuneri controversate  de modificare a legilor poliției:

  • propunerea de incriminare și pedepsire cu închisoare de la 3 luni la un an pentru fapta de a "întrebuința cuvinte, expresii, gesturi jignitoare sau obscene" la adresa organelor de ordine este atât de largă și de vagă încât orice gest sau cuvânt dezagreat de un polițist poate fi calificat drept comportament infracțional (infracțiunea de ultraj). Spre exemplu, în cadrul unei adunări publice, nemulțumirea, protestul se exprimă și sub forma unor huiduieli.

Potrivit textului de lege propus, aceste huiduieli pot fi interpretate de polițist drept "cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare", astfel că toate persoanele participante la acea adunare publică pot deveni autori ai infracțiunii de ultraj.

  • introducerea unui nou caz de privare de libertate - "reținere administrativă" - prin care se dă posibilitatea ca polițistul să îi interzică unei persoane să părăsească un anumit spațiu, deși în legea poliției avem deja procedura "conducerii administrative" la secție care este o măsură similară. Textul de lege propus nu prevede nicio limitare în timp a duratei reținerii administrative, nici procedura dispunerii ei și nici care sunt drepturile și garanțiile persoanei reținute administrativ.
  • introducerea unei noțiuni vagi precum "poziție inofensivă" pe care o persoană care face obiectul cercetării polițieneștiar trebui să o adopte.

APADOR-CH cere definirea acestei poziții, în caz contrar fiecare polițist va avea libertatea de a-și imagina cum dorește această "poziție inofensivă", chiar și pe burtă cu mâinile la spate.

  • definirea mai clară a unor noțiuni introduse suplimentar în Legea poliției, ce vizează fotografierea, amprentarea și controlul corporal sau al bagajelor. (Detalii, aici)