Membrii biroului electoral de secție vor afla opțiunile politice și modul în care a votat fiecare alegător, în funcție de câte buletine de vot va cere, potrivit APADOR-CH.

”Nu, nu se vor uita în cabina de vot în momentul ștampilării, ci, mai înainte de asta, la numărul de buletine de vot primite de fiecare votant. Astfel, vor înțelege imediat de partea cui (putere sau opoziție) a votat fiecare: dacă a primit un buletin de vot = votează cu puterea, dacă a primit trei buletine de vot = votează cu opoziția. Cum se va face asta? Foarte simplu. Avem simultan, în aceeași zi, la aceleași secții de votare și la aceleași birouri electorale, două feluri de vot: pentru europarlamentare și pentru referendum. Votul pentru europarlamentare se face pe un buletin de vot, iar cel pentru referendum pe două buletine de vot (câteun buletin pentru fiecare dintre cele două întrebări puse la referendum). Referendumul este susținut de opoziție și criticat, mai mult sau mai puțin voalat, de putere”, susțin reprezentanții APADOR-CH.

”Probabil că alegătorii nu vor fi însemnați cu creta pe spate, ca în trecut, dar ce liste exacte cu votanți pro sau contra putere sau opoziție vor putea face membrii birourilor electorale de secție. Liste care vor ajunge la partidele din care fac parte membrii birourilor. Și, tot așa, mai departe. Se mai poate vorbi despre garantarea secretului votului, în aceste condiții? Evident că nu”, mai susține APADOR-CH, apreciind că, atunci când a acceptat posibilitatea ca referendumul să se desfășoare simultan cu alegerile europarlamentare, Curtea Constituțională nu s-a gândit că astfel deschide calea spre compromiterea secretului votului:

”Sau, poate că secretul votului a devenit vetust. Mai are cineva ceva de ascuns într-o societate transparentă ca a noastră? Mai e nevoie de vot secret, de viață privată, de intimitate? Noi credem că da și că, odată pierdute, aceste valori vor fi foarte greu spre imposibil de recuperat”.