Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat joi că a discutat cu premierul interimar Florin Cîțu după ce acesta a spus că ar trebui implementat certificatul verde și în magazine și a precizat că afirmația sa nu se referă la cele esențiale.

"Am avut o discuție cu dânsul, nu ne referim la magazinele esențiale, se poate acest lucru și se aplică în unele țări la magazinele care se consideră mai puțin esențiale, la anumite tipuri de locații, unde într-adevăr se intră pe certificat verde. Asta va trebui să fie o decizie prin act normativ (...), în anumite zone, anumite localuri, anumite magazine să se intre cu certificatul verde, e un lucru care e aplicat și în alte țări. Nu vorbim de magazinele alimentare, unde sunt lucrurile esențiale la care trebuie să aibă oricine acces. (...) Certificatul verde înseamnă inclusiv testarea, când vorbim de aceste magazine, nu vorbim numai de vaccinarea sau trecerea prin boală, se vorbește inclusiv de testare, numai că ăsta este iarăși un aspect care va fi analizat. Sunt convins că nu vorbim de limitarea accesului la ce este esențial", a afirmat Raed Arafat la Antena 3, citat de Agerpres.

Premierul interimar Florin Cîțu a declarat joi că a avea certificatul verde pentru orice activitate economică este un pas important și că autoritățile se gândesc la acest lucru. El a precizat că dorește ca această măsură să fie introdusă cât mai rapid și să fie aplicată și în hipermarketuri, magazine.

Întrebat dacă introducerea obligativității certificatului verde inclusiv pentru magazine nu ar însemna o restricționare a accesului cumpărătorilor, Cîțu a răspuns: "Asta nu este restricționare, este doar o triere".