Președintele Asociației Municipiilor din România (AMR), Emil Boc, și primarii de municipii fac apel către toate autoritățile locale din România să continue să ofere ajutor de urgență Ucrainei.

AMR face apel către autorități să se alăture astfel inițiativei colective de la nivel european prin furnizarea de generatoare si orice alte echipamente energetice pentru încălzire.

De asemenea, autoritățile locale din Ucraina au nevoie de microbuze și autobuze, care să amelioreze efectele resimțite de elevi, studenti și ceilalți cetățeni, permițând astfel Ucrainei să supraviețuiască iernii.

"Implicarea municipiilor în astfel de acțiuni este deja un exemplu de bune practici la nivel național, acestea acordând încă de la începutul conflictului din Ucraina sprijin umanitar/ material. Deși ajutorul acordat Ucrainei, până în prezent, a fost impresionant, atacurile violente asupra infrastructurii electrice au facut ca Ucraina să se afle într-o situație critică, având nevoie de un efort colectiv al tuturor autorităților locale și centrale din Uniunea Europeană de a aloca resursele necesare supravietuirii Ucrainei. Suntem convinși că administrațiile locale din România vor demonstra în continuare solidaritate, disponibilitate, în susținerea unei cauze juste și că apelul nostru va arăta încă o dată puterea comunităților locale", transmite AMR printr-un comunicat de presă.

Municipiile, orașele, comunele și consiliile judetene care sunt interesate să doneze sunt rugate să contacteze și Departamentul pentru Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare al Comisiei Europene (DG ECHO), care gestionează mecanismul de protecție civilă al UE.

Donațiile vor fi direcționate către „Centrul energetic RSCEU” stabilit în Polonia, costurile de transport fiind cofinanțate de UE.