Opoziția speră ca astăzi să dărâme guvernul, dar încă îi lipsesc multe voturi. Viorica Dăncilă și coaliția PSD-ALDE pare că stau liniștiți, la adăpostul majorității și datorită interdicției de a vota pentru parlamentarii lor.


UPDATE 7 Moțiunea de cenzură a fost respinsă întrucât nu au fost înregistrate suficiente voturi. Parlamentarii PSD și ALDE nu au votat, în timp ce deputații și senatorii UDMR nu au participat la vot.

Scorul a fost 166 la 4.

UPDATE 6 Viorica Vasilica Dăncilă prezintă punctul de vedere al Guvernului. Din cele citite de pe foile aflate în fața sa, mai mult atacă opoziția decât să arate beneficiile guvernării. Dăncilă a citit greșit mai multe cuvinte și a făcut mai multe dezacorduri gramaticale.

„Sunt forțe care opun puterii „legim” constituite”, este una dintre greșelile de citire ale premierului. O alta a fost când a pronunțat Banca Monetară, în loc de Banca Mondială.

Parlamentarii opoziției scandează „Demisia!” (În acest moment, parlamentarii opoziției ar putea fi ridicați de serviciile de securitate și evacuați. ulterior suspendați 30 de zile, conform propunerii lui Eugen Nicolicea, n.r.), în timp ce parlamentarii PSD-ALDE aplaudă spusele premierului.

Parlamentarii opoziției strigă, ironic, „Uraaa, Uraaaa!”, ca la congresele PCR. Premierul a mulțumit, crezând că vin dinspre susținătorii săi. „Mulțumesc pentru apreciere”, a spus Dăncilă.

UPDATE 5 Liderul PNL, Ludovic Orba, a reacționat după ce UDMR a anunțat că nu va nici prezent în sală în mometul votului.

„După decizia UDMR, normal că situația este modificată. Sunt surprins de decizia UDMR, sunt convins că în spate există probabil niște negocieri care se vor vedea cât de curând. Am conștiința datoriei împlinite. PNL a făcut ceea ce trebuia, am depus moțiunea de cenzură într-un moment în care numai pentru parlamentarii puterii nu este clar că acest guvern trebuie să cadă și că sistemul de putere Dragnea trebuie să se prăbușească. În cazul în care moțiunea de cenzură nu va întruni numărul de voturi necesar, vom continua bătălia pe toate fronturile, cu toate armele pe care le avem la dispoziție”.

UPDATE 4 Premierul Viorica Vasilica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu au fost în biroul lui Liviu Dragnea înaintea începerii dezbaterii moțiunii de cenzură.

Peste 4.500 de protestatari împotriva Guvernului manisfestează la intrarea dinspre parcul Izvor.

În Parlament, moțiunea de cenzură este citită de Radu mihail, de la USR.

UPDATE 3 Europarlamentarul Cătălin Ivan, ales pe listele PSD în Parlamentul European, a publicat pe pagina sa de Facebook mesaje ce ar fi fost transmise de liderii PSD membrilor de partid.

Primul mesaj era pentru ieșirea în stradă „pentru susținerea moțiunii”. Expeditorul a revenit după jumătate de oră și a precizat că ar fi pentru „susținerea Guvernului”.


UPDATE 2 La Parlament, intrarea dinspre parcul Izvor, sunt acum peste 1.500 de protestatari. Lângă ei au venit și parlamentarii USR pentru a le mulțumi și le-au oferit flori.

Într-o altă zonă, aproximativ 50 de persoane protestează „împotriva statului paralel”.

UPDATE 1 Cel puțin 1.000 de persoane protestează în fața Parlamentului și cer demisia guvernului. Scandări sunt și împotriva lui Liviu Dragnea, dar și pro-Justiție.


***** Textul inițial

Plenul Parlamentului se reunește la ora 14 pentru a dezbate și vota moțiunea de cenzură inițiată de PNL și susținută de USR și PMP împotriva Guvernul Dăncilă. Votul va fi secret,  iar Opoziției îi sunt necesare cel puțin 233 de voturi favorabile pentru a vea succes.

Dar PNL, USR și PMP au împreună doar 155 de parlamentari. La aceștia s-ar putea adăuga, eventual, parlamentarii din jurul lui Victor Ponta, aflat în război deschis cu președintele PSD, Liviu Dragnea.

Singura necunoscută era votul UDMR, care a anunțat că vor părăsi sala în mometul votului de ce parte se situează, însă chiar și cu voturile uniunii maghiare șansele de a dărâma guvernul sunt nule.

„Se va demonstra că guvernul nu va putea fi dărâmat chiar și cu voturile UDMR”, a declarat miercuri dimineață Kelemen Hunor.

Asta deoarece PSD și ALDE au apelat la o strategie de frică: vor asigura cvorumul, dar nu vor vota, ci vor sta în bănci. În acest fel, liderii Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu pot vedea foarte ușor cei ce vor trăda linia partidului.

Dezbaterile și votul vor fi însoțite de mai multe proteste ce vor avea loc în jurul Parlamentului. Unul inițiat de parlamentarii USR, care le-au cerut cetățenilor „să-și ia o zi liberă pentru România”. Un altul al liberalilor, un al treilea anunțat este un „protest pe roți”. Un al patrulea protest ar putea avea loc la chemarea PSD pentru susținerea guvernului.

Desfășurătorul moțiunii 

Ședința plenului reunit al celor două camere va începe cu citirea moțiunii de cenzură, denumită de PNL „Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgență națională!”, apoi premierul Viorica Vasilica Dăncilă ar urma să apere Guvernul, iar apoi vor fi dezbateri parlamentare. Guvernul va avea posibilitatea și să răspundă criticilor.