Ioan-Mircea Paşcu şi Maria Grapini o acuză pe Monica Macovei pentru impunerea şi menţinerea acestui mecanism, în timp ce Laurenţiu Rebega vede MCV ca o pârghie de control a Comisiei Europene asupra României.

Europarlamentarul Maria Grapini a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că în Parlamentul European "e o bătălie româno-română pe tema MCV".

"În Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne eu susţin punctul de vedere al României. Din păcate, eu nu ascund că acolo este o bătălie româno-română, pentru că din acea comisie face parte şi doamna Monica Macovei şi eu susţin ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, doamna Monica Macovei susţine menţinerea MCV", a afirmat Maria Grapini (S&D, Partidul Puterii Umaniste).

Ea a afirmat, pentru Agerpres, că raportul MCV trebuie citit cu atenţie şi şi-a exprimat convingerea că mecanismul va fi ridicat în 2018.

"Din punctul meu de vedere nu este cel mai rău raport, dar este un raport care trebuie citit cu mare atenţie şi factorii politici trebuie să vină să explice. Ar închide toate conflictele stradale dacă ar fi citit, pentru că se spune limpede că Legile justiţiei trebuie adoptate de Parlament. Punct. (...) Nu este mai prost ca al Bulgariei, că şi asta am auzit. E un raport care ar putea să ducă la ridicarea MCV, care este un mecanism forţat, pe care noi l-am cerut, prin doamna Monica Macovei. Nu mai scăpăm de el pentru că un român de aici spune că nu mai avem nevoie de MCV şi vrem în Schengen, alt român de dincolo spune aşa. Bulgarii sunt uniţi, indiferent de grupul politic susţin acelaşi lucru - ridicarea MCV României şi Bulgariei. Eu sunt foarte optimistă că în 2018 nu mai avem MCV", a subliniat Maria Grapini.

Şi social-democratul Ioan-Mircea Paşcu, vicepreşedinte al Parlamentului European, dă vina pe Monica Macovei pentru existenţa mecanismului.

 

"Întrucât MCV a fost negociat de Monica Macovei şi comisarul Frattini in scopul facilitării introducerii sistemului totalitar, anti-democratic, de control al românilor prin justiție impus de Băsescu, rezultă că, dacă acest sistem este până la urmă eliminat - iar acest lucru se decide în aceste zile - dispare şi raţiunea de a fi a MCV-ului, acesta putând fi ridicat!",

a scris Ioan-Mircea Paşcu pe Facebook.

Laurențiu Rebega, vicepreședinte al Grupului Europa Națiunilor și Libertății, este de acord cu multe dintre recomandările MCV, dar afirmă că, prin generalitate, ele sunt "valabile" aproape pentru orice țară europeană.

"În aceste condiții, pentru actorii interni, raportul este un instrument de luptă, fiecare tabără scoțând în evidență ceea ce îi convine. Comisia Europeană, însă, nu a intenționat să favorizeze sau să intimideze cu acest raport taberele politice din România. Cel puțin nu la modul de a schimba, peste noapte, o anumită configurație politică. Nu, intenția Comisiei este de a păstra o pârghie de control asupra României, indiferent cine se află la putere", susţine Rebega într-un comunicat de presă.

Europarlamentarul acuză faptul că liderilor statelor puternice "consideră tacit că Uniunea trebuie să rămână împărțită între un centru select și o periferie pauperă".

"Dacă n-ar exista foamea din România, n-ar exista nici profitul pentru Occident! Prin urmare, MCV-ul, Schengen-ul, Directiva lucrătorilor, calitatea «estică» a produselor din supermarketuri, toate fac parte dintr-o stare de lucruri pe care Bruxelles-ul și alte două-trei capitale nu au niciun interes să o schimbe. MCV-ul este morcovul agățat de un băț pe care călărețul îl ține în fața măgarului pe care călărește. Iar drumul e al dracului de lung!", conchide Rebega.