#EuropeanParliamentAtac al unor eurodeputați români la MCV: Un morcov agățat de băț
Ioan-Mircea Pașcu și Maria Grapini o acuză pe Monica Macovei pentru impunerea și menținerea acestui mecanism, în timp ce Laurențiu Rebega vede MCV ca o pârghie de control a Comisiei Europene asupra României.
Europarlamentarul Maria Grapini a declarat, vineri, într-o conferință de
presă susținută la Cluj, că în Parlamentul European "e o bătălie
româno-română pe tema MCV".
"În Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne eu
susțin punctul de vedere al României. Din păcate, eu nu ascund că acolo
este o bătălie româno-română, pentru că din acea comisie face parte și
doamna Monica Macovei și eu susțin ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, doamna Monica Macovei
susține menținerea MCV", a afirmat Maria Grapini (S&D, Partidul Puterii Umaniste).
Ea a afirmat, pentru Agerpres, că raportul MCV trebuie citit cu
atenție și și-a exprimat convingerea că mecanismul va fi ridicat în
2018.
"Din punctul meu de vedere nu este cel mai rău raport, dar este un raport care trebuie citit cu mare atenție și factorii politici trebuie să vină să explice. Ar închide toate conflictele stradale dacă ar fi citit, pentru că se spune limpede că Legile justiției trebuie adoptate de Parlament. Punct. (...) Nu este mai prost ca al Bulgariei, că și asta am auzit. E un raport care ar putea să ducă la ridicarea MCV, care este un mecanism forțat, pe care noi l-am cerut, prin doamna Monica Macovei. Nu mai scăpăm de el pentru că un român de aici spune că nu mai avem nevoie de MCV și vrem în Schengen, alt român de dincolo spune așa. Bulgarii sunt uniți, indiferent de grupul politic susțin același lucru - ridicarea MCV României și Bulgariei. Eu sunt foarte optimistă că în 2018 nu mai avem MCV", a subliniat Maria Grapini.
Și social-democratul Ioan-Mircea Pașcu, vicepreședinte al Parlamentului European, dă vina pe Monica Macovei pentru existența mecanismului.
"Întrucât MCV a fost negociat de Monica Macovei și comisarul Frattini in scopul facilitării introducerii sistemului totalitar, anti-democratic, de control al românilor prin justiție impus de Băsescu, rezultă că, dacă acest sistem este până la urmă eliminat - iar acest lucru se decide în aceste zile - dispare și rațiunea de a fi a MCV-ului, acesta putând fi ridicat!",
a scris Ioan-Mircea Pașcu pe Facebook.
Laurențiu Rebega, vicepreședinte al Grupului Europa Națiunilor și Libertății, este de acord cu multe dintre recomandările MCV, dar afirmă că, prin generalitate, ele sunt "valabile" aproape pentru orice țară europeană.
"În aceste condiții, pentru actorii interni, raportul este un instrument de luptă, fiecare tabără scoțând în evidență ceea ce îi convine. Comisia Europeană, însă, nu a intenționat să favorizeze sau să intimideze cu acest raport taberele politice din România. Cel puțin nu la modul de a schimba, peste noapte, o anumită configurație politică. Nu, intenția Comisiei este de a păstra o pârghie de control asupra României, indiferent cine se află la putere", susține Rebega într-un comunicat de presă.
Europarlamentarul acuză faptul că liderilor statelor puternice "consideră tacit că Uniunea trebuie să rămână împărțită între un centru select și o periferie pauperă".
"Dacă n-ar exista foamea din România, n-ar exista nici profitul pentru Occident! Prin urmare, MCV-ul, Schengen-ul, Directiva lucrătorilor, calitatea «estică» a produselor din supermarketuri, toate fac parte dintr-o stare de lucruri pe care Bruxelles-ul și alte două-trei capitale nu au niciun interes să o schimbe. MCV-ul este morcovul agățat de un băț pe care călărețul îl ține în fața măgarului pe care călărește. Iar drumul e al dracului de lung!", conchide Rebega.
Background
Raportul MCV din ianuarie 2017 a trecut în revistă progresele generale înregistrate în ultimii zece ani și a identificat 12 recomandări specifice care ar ajuta România să avanseze în direcția îndeplinirii tuturor obiectivelor de referință ale MCV.
Potrivit ultimului raport, publicat miercuri, s-au realizat progrese în privința unora dintre aceste recomandări. Este vorba, în special, despre recomandarea de a institui un sistem pentru verificarea conflictelor de interese din domeniul achizițiilor publice (PREVENT), care a fost pusă în aplicare în mod satisfăcător.
Comisia constată, de asemenea, că s-au înregistrat progrese și în privința altor recomandări, sub rezerva aplicării lor în practică.
În același timp, Comisia constată că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise.
"Comisia rămâne de părere că, printr-o cooperare loială între instituțiile statului, printr-o orientare politică ferm ancorată în realizările trecutului și prin respectarea independenței sistemului judiciar, România va putea, în viitorul apropiat, să pună în aplicare recomandările restante și, prin urmare, să îndeplinească în mod satisfăcător obiectivele de referință ale MCV. Către sfârșitul anului 2018, Comisia va evalua din nou progresele realizate", se arată într-un comunicat al Executivului european.
de misu 18 Nov 2017 12:25
https://www.youtube.com/watch?v=-1FP5J6R_6c
de ioan 19 Nov 2017 08:27
de gogu_milogu 19 Nov 2017 11:35
Dar vorbesc sa se afle in treaba; sunt sigura ca astfel de specimene ca dl Rebega sau fostul/actual securist Pascu se arata voinici doar pe Facebook; in realitate la Comisie sunt niste lingai ordinari.