După audieri de formă ale miniștrilor propuși, Guvernul condus de Florin Cîțu a fost votat miercuri în Parlament și a depus jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni.

UPDATE

Prima ședință a noului Guvern a început la puțin timp după încheierea ceremoniei de la Cotroceni.


”Domnule prim-ministru, onorați membri ai Guvernului, vă felicit și vă doresc mult succes și multă energie și ambiție pentru realizarea tuturor obiectivelor și proiectelor pe care vi le-ați propus prin programul de guvernare. Oamenilor, cetățenilor români, li s-a promis restructurarea statului, reforme importante în domenii cum ar fi sănătatea, educația, reforme importante în marile sisteme publice, reducerea birocrației, dar și obiective pe termen mai scurt – combaterea eficientă a pandemiei, campania de vaccinare, relansarea economiei românești, creșterea economică folosind înțelept fondurile europene, respectul pentru contribuabili. Și toate aceste lucruri vor fi livrate. Trebuie să fie livrate.

Noul Parlament, noul Guvern, împreună cu mine, împreună cu toate autoritățile statului, vom face ce am promis. Vom face reformele, vom repune economia pe picioare, vom face schimbări semnificative, toate în beneficiul cetățeanului.Au trecut aproape doi ani în care am avut campanii electorale, alegeri. Acum acest ciclu s-a închis. S-a închis ciclul în care noi, cei de aici, ne-am angajat și am promis.Acum, la sfârșitul acestui ciclu, vă spun sincer: la treabă!”, le-a spus președintele Klaus Iohannis miniștrilor după depunerea jurământului.

+++

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Guvernului va avea loc la Palatul Cotroceni, de la ora 20:00. 

+++

260 de parlamentari au dat un vot favorabil Guvernului Cîțu, iar 186 au votat împotrivă. 

”Mulțumesc și la treabă!”, a spus Florin Cîțu după vot.

+++

​Plenul reunit al Parlamentului urmează să voteze Guvernul Cîțu. 

Florin Cîțu a dat asigurări că nu va ”lăsa pe nimeni în urmă”.

”Acest guvern e deja născut mort”, a replicat liderul PSD, Marcel Ciolacu, susținând că avem un ”premier de paie”.

PSD nu va vota un Guvern venit doar să prăduiască, a mai spus Ciolacu.

Gabriela Firea a făcut ”o observație tristă” referitoare la lipsa femeilor, cu excepția Ralucăi Turcan ”trimisă la muncă”, din Cabinetul Cîțu.

Liderul AUR George Simion i-a îndemnat pe români să nu mai plătească taxe: 

”Vreau să spun românilor de ce toată graba asta, de ce în ciuda regulamentului Camerei, a trebuie votat pe repede înainte acest Guvern. Toate secretarele, demnitarii să aibă mașini, salarii, pe banii voștri, cei din poporul român. Banii voștri și România împărțită ca o pradă. Vă doare. Știu că vă doare. O să vă doară din ce în ce mai rău. Popor român, refuzați să mai plătiți biruri, să mai plătiți taxe. Oricum ne vor îndatora cât de mult pot ei. Oricum banii voștri vor ajunge să fie furați. Luptați să redeschidem afacerile, școlile. Nu mai acuzați străinii că ne taie domnitorii și intimidează țara cu guverne provizorii. Eu atât aș vrea să vă arăt și să vă bat obrazul – oare unde au fost românii când era tăiat Mihai Viteazul”.

+++

AUR a atacat la Curtea Constituțională hotărârea Camerei Deputaților prin care Ludovic Orban a fost ales președinte al forului. Judecătorii CCR au stabilit ca sesizarea să fie luată în discuție în 14 ianuarie, au precizat pentru Agerpres oficiali ai Curții.

+++

Audierile s-au încheiat, cei 18 miniștri au primit aviz favorabil în comisii.

+++

Avocatul Poporului, Renate Weber, spune că a început să primească sesizări referitoare la faptul că în componența Guvernului propus de coaliția de guvernare se află o singură femeie și nouăsprezece bărbați, solicitându-i-se în acest sens sesizarea Curții Constituționale.

Avocatul Poporului a explicat că decizia de desemnare a membrilor Cabinetului este una eminamente politică, care aparține exclusiv partidelor din coaliția de guvernare, aceasta urmând a fi confirmată printr-un vot de încredere al Parlamentului.

Weber reamintește faptul că Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituțională doar cu privire la conținutul legilor și ordonanțelor, celelalte acte ale Parlamentului excedând competențelor instituției.

Apărătorul plagiatorilor ar fi garanția implementării programului "România educată"


+++

"Cu privire la sistemul de finanțare, prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, nu se pune problema desființării Casei Naționale - pentru că am mai văzut asemenea idei -, trebuie să atragem însă mai mulți bani în sistem. Și vom evalua diverse măsuri, de la asigurări complementare până la pilotarea diverselor altor mecanisme de finanțare, pentru a atrage mai mulți bani în sistem și a eficientiza, pentru a asigura performanța instituțiilor care prestează servicii medicale în România, fie că vorbim de medicină de familie, de medicină de ambulatoriu sau spitale", a precizat Vlad Voiculescu, propus la Sănătate, portofoliu pe care l-a deținut și în Guvernul Cioloș. 

+++

Stelian Ion a declarat, după ce a primit aviz favorabil, că va propune desființarea Secției Speciale. Desemnarea procurorului-șef al DIICOT e o altă prioritate a începutului de mandat la Justiție.

Audierile se desfășoară într-un ritm alert, fiind o simplă formalitate.

+++

Sorin Câmpeanu, traseistul propus la Educație, a primit 20 voturi pentru, 13 împotrivă și două abțineri.

"Am activat în Comisia asta, am fost la Minister, am urmărit Ministerul (fondurilor europene) în toată această perioadă de opoziție. Sunt pregătit, am aici ce trebuie făcut, știam colegii din Parlament, cei care au mai fost în Parlamentul trecut. Întrebările chiar au fost punctuale și foarte bune. Sper să menținem această atmosferă de dezbatere constructivă în Parlament și de acum înainte. Am promis Comisiei Parlamentare că voi veni mai des aici și am propus grupurilor politice din Parlament să avem întâlniri separate pentru că acum poate fi anul acela în care așezăm dezvoltarea României cu bani europeni pe temei serios. Până în 2029 toate programele se decid acum, în primăvară - și ceea ce am numit eu, putem avea o decadă astrală a dezvoltării în România, dacă ne înțelegem și dacă punem temei solid astfel încât să nu se mai schimbe de la un guvern la altul", a afirmat, după audieri, Cristian Ghinea.

+++

Potrivit programului aprobat de Birourile permanente reunite ale Legislativului, primii miniștri audiați, de la ora 11,00, sunt Bogdan Gheorghiu - ministrul propus al Culturii, Sorin Câmpeanu - ministrul propus al Educației, Cristian Ghinea - ministrul propus al Investițiilor și Proiectelor Europene, Nicolae Ciucă - ministrul propus al Apărării, Adrian Oros - ministrul propus al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Stelian Ion - ministrul propus al Justiției și Virgil Popescu - ministrul propus al Energiei.

Audierile vor continua, la ora 12,00, cu: Claudiu Năsui - ministrul propus al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Eduard Novak - ministrul propus al Tineretului și Sportului, Bogdan Aurescu - ministrul propus al Afacerilor Externe, Raluca Turcan - ministrul propus al Muncii și Protecției Sociale, Lucian Bode - ministrul propus al Afacerilor Interne, Attila Cseke - ministrul propus al Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Începând cu ora 13,00, vor fi audiați: Cătălin Drulă - ministrul propus al Transporturilor și Infrastructurii, Tanczos Barna - ministrul propus al Mediului, Apelor și Pădurilor, Vlad Voiculescu - ministrul propus al Sănătății, Alexandru Nazare - ministrul propus al Finanțelor, Cristian Sergiu Teleman - ministrul propus al Cercetării, Inovării și Digitalizării.