Prima zi de audieri s-a încheiat cu retragerea Cristinei Guseth de la Justiție, după prestația neconvingătoare. Situația a fost incertă în cursul dimineții de marți, pe surse fiind vehiculate două nume. În final, propusă a fost Raluca Prună.

11:30 Raluca Prună, în comisii: „Sunt cu adevărat onorată în fața comisiilor reunite, este o onoare că premierul mi-a propus această șansă. Înțeleg gravitatea acestui moment, a funcției”.

De asemenea, Prună a declarat că este absolvent de Drept și de Filosofie, membru în Baroul București, însă din 2000 a devenit incompatibilă, fiind angatată în Delegația Comisiei Europene, unde s-a ocupat de capitolul Justiție și Afaceri Interne.

„Am avut și activitate în cadrul societății civile, sunt alături de mulți magistrați, membru fondator al Transparency International, am activat ca jurist și, pentru o perioadă scurtă de timp, ca președinte. A fost o șansă profesională mare, ca jurist român, în țara mea, de pregătire a candidaturii, să pot să lucrez acolo. Am avut interlocutori din sistemul judiciar (am cunoscut avoați, experți, mediatori), am avut o radiografie completă a sistemului judiciar și a sistemului de justiție, într-un sens mai larg”, a mai spus ministrul desemnat al Justiției.

„Pentru capitolul XXV, după încheierea negocierilor, am lucrat ca jurist lingvist la Consiliul Uniunii Europene, am tradus Tratatul de aderare al României la UE. În 2007 m-am rentors în CE Justiție, Libertate și securitate, frontiera externă a UE, refugiați, fondul pentru retur. Am lucrat într-o unitate care se ocupa de lupta împotriva corupției, era un dosar la început, am reușit să propunem un mecanism orizontal la nivelul UE. Presupune un fel de monitorizare a situației sectoriale în ceea ce privește corupția la nivelul statelor membre. Am lucrat apoi trei luni ca asistent parlamentar al dnei Macovei, cel mai activ deputat european pe chestiunea corupției, pentru trei luni, m-am reîntors în Comisie, apoi în 2010, am mers într-o altă Direcție generală - pentru piață internă - o unitate juridică, m-am ocupat de libera circulație a bunurilor. Au urmat niște reorganizări, dar nu voi intra în detalii”, a adăugat Prună. 

11:17 Raluca Prună a ajuns la comisiile juridice. 

11:10 Întrebat cum vede bâlbâială privind retragerea miniștrilor și  modificarea programului de guvernare, Dâncu a afirmat că este ”o chestiune conjuncturală”, care nu ține nici de capacitatea echipei, nici de capacitatea premierului, ci de faptul că, ”atunci când se schimbă guvernele prin demisii, prin crize politice, prin scandaluri politice, nu există timpul necesar pentru a construi largi proiecte care durează luni de zile”.

El a spus că un n premier care e tehnocrat nu are în spate partidele politice, ci ”doar propria lui expertiză, a unor experți pe care-i consultă”. 

”Sigur, se consultă cu diverși oameni, există diverse posibilități prin care se informează. Cu ocazia asta există elemente care pot să însemne lacune de documentare, nu are un specialist de la Bruxelles până la ultimul detaliu biografia unor oameni, nu poate să anticipeze prestația lor în anumite comisii”, a susținut Vasile Dâncu.

”Sper să demonstrăm altceva, chiar dacă începutul poate să nu fie întotdeauna cel mai fericit”, a mai spus Dâncu.  

10:50 Întrebat dacă modificarea Constituției ar putea fi o prioritate a Guvernului Cioloș, Vasile Dâncu a răspuns negativ.

”Nu poate fi o prioritate a Guvernului. Revizuirea Constituției e o problemă crucială pentru orice stat, e o problemă a voinței populare. Noi în acest moment, ca un guvern de tehnocrați, putem gestiona o serie de lucruri care țin de zona executivă, de administrație, de reformă”, a spus Dâncu, după audieri. 

Pe de altă parte, el a explicat că Guvernul Cioloș poate reîncepe această dezbatere, dar e o problemă care ține de consens.

”Dacă Parlamentul, dacă grupurile politice din Parlament vor răspunde tot mai deselor cereri de consens național și se va începe acest proiect poate că s-ar putea termina chiar anul aceasta, înainte de a începe bătăliile politice de anul viitor, de după câștigarea de către o forță politică a alegerilor”, a afirmat Vasile Dâncu.

10:27 Vasile Dâncu a primit aviz pozitiv.

10:10 În București, tarifele energiei termice sunt prea mici și nesustenabile,a spus el la audieri.

9:56 ”Chiar dacă am ajuns pentru prima dată la spital, entuziasmul mi-a rămas același pentru ceea ce vreau să fac în continuare”, a declarat Dâncu, explicând își propune să ducă mai departe munca ”de foarte bună calitate” din ultimii ani în ceea ce privește reforma administrației. 

9:40 Audierea lui Vasile Dâncu, propus pentru funcțiile de vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale, a început la ora 9:00. Tot la această oră era programată și audierea lui Mihai Selegean, propus la Justiție după retragerea Cristinei Guseth, dar acesta nu a ajuns. Situația este incertă, existând informații că și această propunere ar putea fi retrasă și înlocuită cu Raluca Prună.

UPDATE 17/11 9:20 Ședința comună a fost reprogramată pentru 12:30.

Potrivit unui comunicat al Camerei Deputaților, ședința comună de marți în care va fi votat Guvernul Cioloș începe la ora 10:00. Toți miniștrii au fost audiați în comisii și au primit aviz favorabil, cu excepția lui Vasile Dâncu, propus la Ministerul Dezvoltării, care, din cauza unei căderi de calciu, urmează să fie audiat marți, înainte de plen.

22:56 Aura Răducu, propunerea avizată pentru Ministerul Fondurilor Europene, a declarat că are drept ”priorități imediate” bugetul - ”trebuie să terminăm cât mai repede bugetul pentru anul viitor” -, încheierea programului 2007 - 2013 până în decembrie și ”efectuarea actelor și găsirea de soluții pentru creșterea gradului de absorbție, conform Agerpres.

Ea a precizat că o etapă foarte importantă este acreditarea sistemului de gestionare.

”S-au făcut deja niște pași și urmează să-i finalizăm. Nu sunt multe țări care și-au acreditat, încă, sistemul. Mi-aș dori foarte mult să reușesc în această perioadă o simplificare a procedurilor. Este un lucru pe care mi l-am dorit și nu știam că viața o să îmi dea să mă ocup de el. Mi-aș dori să iau pas cu pas din aceste proceduri pentru a le simplifica", a spus Răducu, în cadrul audierilor.

22:43 Fosta canotoare Elisabeta Lipă, care a primit aviz favorabil pentru postul de ministru al Tineretului și Sportului, a declarat, în fața Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport din Parlament, că nu are cum să realizeze proiecte spectaculoase.

VIDEO - audierea la Comisia specializată din Parlament

 

”Nu avem cum să realizăm proiecte spectaculoase, proiectele Tineretului și Sportului trebuie să aibă o cursivitate comună. Trebuie să meargă mână în mână", a spus Lipă.

22:21 Vlad Alexandrescu, avizat pentru funcția de ministru al Culturii, a declarat că a devenit o urgență elaborarea și trimiterea către Parlament a Codului Patrimoniului, care să ofere mai multă protecție clădirilor de patrimoniu. 

22:13 Adrian Curaj a fost avizat de comisii pentru funcția de ministru al Educației.

VIDEO - Audierea în comisia specializată a lui Adrian Curaj, propus pentru funcția de ministru al Educației

 

 

22:03 Deputații și senatorii din comisiile juridice l-au avizat pe Ciprian Bucur în unanimitate pentru funcția de ministru delegat pentru relația cu Parlamentul.

Toți parlamentarii care au luat cuvântul la audieri au spus că nu are rost să-i pună întrebări lui Bucur și toți l-au lăudat pentru activitatea sa de la comisie.

Ciprian Bucur este șef serviciu la Comisia juridică, de disciplină și imunități din Camera Deputaților. 

21:31 Avize favorabile au primit și Cristiana Pașca Palmer, ministrul propus pentru Mediu, Ape și Păduri, și Patriciu Achimaș-Cadariu, propus pentru funcția de ministru al Sănătății.

21:18 „Pentru mine va fi mult mai greu, pentru că nu am pregătire juridică, dar cred că e important ca în acest post să existe un om fără pregătire juridică. Legea e pentru oamenii de rând, și ei trebuie să înțeleagă ce se întâmplă în justiție și ce scrie în lege”, a declarat presei Cristina Guseth după audierea din Parlament.

VIDEO - audierea la Comisia Juridică din Parlament a Cristinei Guseth, nominalizată pentru funcția de ministru al Justiției

 

 

„A fost o experiență foarte dură și grea și da, voi face tot ce este în interesul României, al cetățeanului. (...) M-am blocat, într-adevăr, în fața unei întrebări pentru care știam răspunsul”, a adăugat Guseth.

21:11 După o pauză de zece minute, propunerea Cristinei Guseth pentru Ministerul Justiției a primit aviz favorabil, cu doar șase voturi împotrivă și șase abțineri. În finalul ședinței, Cristina Guseth a admis că, marcată de emoții, a ratat un răspuns pe tema imunităților, răspuns pe care, în mod normal, a susținut că l-ar fi știut.

„În pofida acestei umilințe, voi duce România pe drumul ei euro-atlantic”, a spus Cristina Guseth.

Înainte de încheierea ședinței, deputatul Steluța Cătăniciu a anunțat își dă demisia din Comisia Juridică.

„După ce s-a întâmplat în această seară consider că nu mai are sens să fac parte din această comisie”, a anunțat aceasta, precizând că, în opinia ei, Cristina Guseth nu este un candidat corespunzător pentru această funcție.

Concluzia i-a aparținut unui alt parlamentar, care a ținut să-i transmită Cristinei Guseth: „Ați beneficiat de un vot politic, nu de un vot tehnocrat!”.

21:02 Membrii celor șapte comisii parlamentare care au audiat-o, luni, pe Cristina Guseth au cerut o pauză de zece minute pentru consultări, la capătul a aproape două ore de audieri în care prestația candidatului a fost aspru criticată. 

Vizibil marcată de emoții, Cristina Guseth a dat în mai multe rânduri răspunsuri imprecise sau incomplete, motiv pentru care senatorul Șerban Nicolae (PSD, fost avocat al lui Cătălin Voicu) i-a recomandat acesteia să renunțe la nominalizare. Propunerea lui Nicolae a venit după ce Cristina Guseth a avut și o contră cu senatorul Florina Jipa de la UNPR, cea care îl ungea cu mir pe Dan Șova înaintea votului în Parlament pentru reținerea și arestarea sa.

Recomandarea lui Nicolae de a se retrage a fost aplaudată de majoritatea celor prezenți în sală și reluată câteva minute mai târziu de un alt parlamentar, Steluța Cătăniciu.

19:54 Cristina Guseth a recunoscut că are ”o problemă” – că nu e absolvent al Facultății de Drept, a a precizat că problema poate fi ”depășită”. 

În momentul de față ”sistemul juridic din  România nu se mai află în 2004, 2005. E un moment diferit. CSM are rolul de a asigura independența sistemului juridic și de a asigura aceste probleme. Eu ca ministru al Justiției voi genera strategii, politici publice și voi încerca să continui reforma care este atât de solicitată în momentul de față”, a declarat Guseth, la audieri.

Ea a mai spus că în trei țări din Europa miniștrii Justiției nu sunt absolvenți de drept: în Franța e un economist, în Marea Britanie, un fost jurnalist la "The Times" și, în Suedia, un chimist.  

19:29 Marius Bostan a primit aviz favorabil pentru șefia Ministerului pentru Societatea Informațională.

VIDEO - Audierea lui Marius Bostan, la comisia specializată din Parlament

 

 

'Misiunea de ministru al Societății Informaționale nu este simplă, este destul de complicată. Ar fi ușor neserios din partea mea ca, la 48 de ore de la nominalizare, să vin să vă vorbesc despre această întreprindere. Trebuie să administrăm cât mai bine, să venim cu măsuri pe durata unui an. În principiu o să încerc să administrez cât mai bine participațiile noastre și să continuăm procesele de privatizare, astfel încât să atragem cât mai multă valoare”, a spus Bostan.

El a promis că într-o lună va veni în fața membrilor comisiilor de specialitate cu ”un plan concret de acțiune”. 

Sunt democrat în convingeri, cred în libertatea de expresie și în libertatea cetățeanului. Intenționez să am o colaborare deschisă, în următoarea perioadă, cu principalele asociații din industrie și organizații neguvernamentale”, a mai spus Bostan.  

19:25 Ioan Dragoș Tudorache, avizat pentru funcția de șef al Cancelariei primului-ministru, a declarat că rolul său este să asigure metode noi de colaborare între ministere.

18:28 Dan Marian Costescu, avizat favorabil la Transporturi.

18:22 Audierea lui Vasile Dâncu, propus la Ministerul Dezvoltării, a fost amânată pentru marți. Potrivit Realitatea TV, audierea a fost amânată la cererea lui Dâncu, care a invocat motive personale.

Votul în plen este programat marți la ora 10:00.

Surse parlamentare au declarat pentru Agerpres că Vasile Dâncu ar fi suferit o cădere de calciu și i s-a făcut rău în mașină, în drum spre Parlament, unde venea la audieri.

Potrivit surselor citate, Dâncu ar fi primit îngrijiri la cabinetul de la Parlament, după care ar fi fost transportat la o unitate medicală.

18:19 Claudia Ana Costea, avizată pentru funcția de ministru al Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, a precizat că nominalizarea la Ministerul Muncii a avut în vedere faptul că este femeie.

mă nominaliza la acest minister a avut în vedere și faptul că sunt femeie, că vibrez la sensibilitățile mamelor, copiilor persoanelor vârstnice, ale celor care se află în nevoie. Această vibrație a mea s-a dezvoltat și face parte din structura mea”, a spus Costea.

"Cred ca decizia domnului prim-ministru de a

18:15 Victor Vlad Grigorescu, propus pentru funcția de ministru al Energiei, a primit aviz favorabil.

18:12 Victoria-Violeta Alexandru, propusă pentru funcția de ministru delegat pentru Consultare Publică și Dialog Social, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate.

"Nu sunt un birocrat, nu sunt un om care să-și dorească... sunt în acest moment un om destul de echilibrat, și în familie, și mă simt în regulă cu faptul că sunt în linia a doua. Nu doresc imagine, nu am venit în fața dumneavoastră cu o agendă făcută ca să am punctaj de imagine peste un an, ci îmi doresc să facem echipă și îmi doresc să aveți încredere că plec cu foarte bună credință să dăm un semnal de schimbare în zona publică, o schimbare de mecanisme de consultare”, le-a spus Alexandru parlamentarilor, citată de Agerpres.

17:43 Comisiile parlamentare pentru Agricultură l-au avizat, în unanimitate, pe Achim Irimescu pentru funcția de ministru al Agriculturii.

Irimescu a vorbit la audieri de problema absorbției fondurilor europene în agricultură, subliniind nivelul mai redus de absorbție al Programului Operațional pentru pescuit, potrivit Mediafax. În plus, Irimescu a amintit de procedurile complicate de accesare a fondurilor europene, pentru care se cer foarte multe avize, formulări, documente, mai multe comparativ cu alte state membre UE.

Ministrul propus pentru Agricultură a arătat, totodată, că sectorul de irigații necesită "o abordare complexă", dând ca exemplu pozitiv Turcia.

Irimescu vrea să înregistreze kurtos kalacs, salamul de Sibiu, telemeaua Ibănești și peștele Novac Afumat ca produse tradiționale românești.

"Am vorbit în acest sens (în ceea ce privește kurtos kolac - ul - n.r.) cu oficialii din Ungaria și am stabilit de comun acord că este produs românesc, dar nu am găsit până acum o asociație care să-l promoveze", a afirmat el la audierile comisiilor parlamentare pentru Agricultură.

17:40 Dacian Cioloș, despre faptul că Guseth nu are studii juridice: ”Eu am nominalizat-o pe doamna Guseth pentru că, chiar dacă nu e jurist, e un expert care cunoaște foarte bine domeniul și vorbim de un post de ministru, nu de un post de expert în minister (...) Cred eu că în fruntea Ministerului Justiției, într-un guvern tehnocrat, cineva care se ocupă de ani mulți de zile de lupta împotriva corupției, cunoscută foarte bine și care cunoaște foarte bine domeniul, cred eu că poate să aducă un plus, inclusiv un plus de credibilitate justiției, așa cum ea e reprezentată de Ministerul Justiției”. 

17:26 Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a anunțat că ALDE votează împotriva Guvernului Cioloș, deoarece asistăm la o nouă majoritate alcătuită de PNL, PSD și UNPR. 

Tăriceanu a spus că Guvernul Cioloș reprezintă ”o formulă care exclude actorii instituționali și constituționali, partidele politice, de la decizia actului de guvernare”.

”Democrația reprezentativă se bazează pe votul pe care cetățenii îl dau partidelor politice, vot care înseamnă un mandat de reprezentare, o obligație de asumare a reprezentării și asumare a responsabilității din partea partidelor politice pentru cetățenii care le-au încredințat votul, iar această formulă (...) exclude acest model de democrație, care a funcționat și funcționează în toată lumea civilizată”, a explicat președintele Senatului.

 17:06 Copreședintele ALDE Daniel Constantin a anunțat că ALDE își va retrage toți secretarii de stat din funcții și de marți intră în opoziție.

El a explicat că opoziția este față de forma de guvernământ care se va instala de marți și nu față de Guvernul Cioloș, de premierul desemnat sau de vreun ministru.

16:51 Anca Dragu, propusă pentru Ministerul Finanțelor, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de buget-finanțe, iar Costin Grigore Borc a fost avizat de comisiile de specialitate pentru postul de ministru al Economiei.

VIDEO - Audieri Costin Grigore Borc

Anca Dragu a spus, la audieri, că nu vor fi anulate majorările salariale.

Creșterile salariale ”vor fi păstrate acolo. Acest proiect de buget (pe 2016) va trebui să fie realizat luând în considerare cadrul fiscal existent. De aceea, toate aceste măsuri trebuie să existe în buget. Cu toate acestea, vrem să aducem acest deficit bugetar sub 3% din PIB. Consider că acest deficit bugetar este și finanțabil. Orice măsură de modificare a celor existente nu ar fi un mesaj bun pentru mediul de afaceri”, a subliniat Anca Dragu.

Stimularea investițiilor publice reprezintă una dintre prioritățile Guvernului, a mai spus Dragu.

O altă prioritate este asigurarea predictibilității. ”Ar fi neserios să modificăm un Cod Fiscal care a fost atât de intens dezbătut. Ar fi incorect să ignorăm acest Cod Fiscal. Da, vom continua implementarea tuturor măsurilor din Codul Fiscal", a precizat Paliu Dragu, care a fost votată în unanimitate.

16:13 Dan Stoenescu, propus ca ministru delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, a fost avizat de comisiile parlamentare de specialitate.

În cadrul audierilor, el a subliniat că diaspora va reprezenta o prioritate pentru noul Guvern și că relația cu Republica Moldova este una "absolut primordială". Stoenescu s-a declarat convins că noul Guvern va sprijini posibilitatea ca toți românii de peste hotare să își exercite dreptul la vot, potrivit Agerpres.

15:17 Comănescu, despre atentatele de la Paris: ”E vorba de niște acte absolut abominabile, oribile și lașe în același timp, de ce să n-o spunem, să te duci să tragi așa tam-nesam în toată lumea, oameni absolut nevinovați, oameni care n-au făcut nimic, e absolut dincolo de orice, cum să vă spun, orice aspect care ține de dimensiunea ființei umane, nu,nu, în sfârșit”.

15:02 Lazăr Comănescu, aviz favorabil pentru postul de ministru de Externe.

14:56 ”I-am asigurat (pe membrii comisiilor reunite de apărare) că mă voi călăuzi după cea mai transparență pe care o poate permite exigența din jurul instituției militare, i-am asigurat că mă voi orienta după așteptările legate de garantarea integrității, corectitudinii și legalității în toate măsurile întreprinse la nivelul Ministerului Apărării Naționale”, a spus Motoc, după audieri.

”Am exprimat speranța că, dincolo de acest sprijin la nivelul comisiilor Parlamentului, de sprijinul înregistrat astăzi, vom demonstra, ca ansamblu al echipei alcătuite de premierul desemnat Dacian Cioloș, vom demonstra prin dialog deschis, prin dialog susținut cu comisiile de resort că merităm să beneficiem de acest sprijin și în continuare”, a mai spus Mihnea Motoc.

Întrebat dacă marea provocare pentru flancul estic al NATO o reprezintă, în prezent, sudul sau estul, Motoc a precizat că ambele.

14:40 Mihnea Motoc a primit și el aviz pozitiv pentru Ministerul Apărării. Și în cazul său, audierea din comisiile reunite de apărare a avut loc fără presă.

UPDATE 14:35 Întrebat de retragerea lui Andrei Baciu, Dacian Cioloș a declarat nu a știut de cariera lui de model și că a aflat că e rezident după ce l-a propus pentru postul de ministru al Sănătății.

”L-am retras pentru că așa am decis eu, am aflat uitându-mă în presă. Colaboratorii mei mi-au semnalat", a spus Dacian Cioloș.

Anterior, Liviu Dragnea declarase că Baciu a fost retras după ce el l-a sunat pe premierul desemnat și i-a comunicat că PSD nu va sprijini Guvernul cu Baciu la Ministerul Sănătății

14:10 Tobă a primit aviz favorabil.

Întrebat după audiere dacă va folosi escorta precum Gabriel Oprea, Petre Tobă a răspuns: "Așa cum prevede legea. Atunci când situația de urgență o impune se poate folosi iar, dacă Poliția Rutieră însoțește, poate fluidiza" traficul, potrivit Hotnews.

Întrebat care este principalul său obiectiv pentru MAI, Tobă a declarat: "Prioritatea numărul unu a Ministerului Afacerilor Interne va fi reprezentată de creșterea gradului de siguranță al cetățeanului și când spun acest lucru, este o temă extrem de actuală, vedem cu toții tot ceea ce se întâmplă în proximitatea României, vedem tot ceea ce se întâmplă în Europa și prin creșterea gradului de siguranță doresc să acopăr toate componentele ce însumează siguranța cetățeanului", relatează Mediafax.

13:49 Presa a fost invitată să părăsească sala la scurt timp după începerea audierii lui Petre Tobă în comisiile reunite de Apărare.

 UPDATE 13:40 Petre Tobă, propus la conducerea MAI, și Mihnea Motoc, propunerea pentru șefia Ministerului Apărării, deschid seria audierilor.

O parte a miniștrilor Cabinetului Cioloș au venit, luni dimineața, la Parlament, unde li s-a pus la dispoziție un birou, fiind pregătiți pentru procesul audierilor din comisiile de specialitate de către ministrul pentru Relația cu Parlamentul, au declarat, pentru Mediafax, surse politice.

Având în vedere că marea majoritate a noilor miniștri nu au experiență politică, liderii din Parlament au decis să susțină cu aceștia o "sesiune de pregătire", în care le va fi explicat procesul audierilor din comisiile de specialitate. Surse politice au declarat, pentru Mediafax, că o problemă a noilor miniștri este că nu cunosc procedurile parlamentare, dar și că ar putea avea "emoții" în timpul audierilor.

Miniștrii lui Cioloș vor fi pregătiți pentru audieri de către ministrul propus pentru relația cu Parlamentul, Ciprian Bucur, fost expert în cadrul Comisiei Juridice din Camera Deputaților.