Copreședintele AUR George Simion a anunțat luni inițierea procedurilor de suspendare a președintelui Klaus Iohannis.

„Am început colectarea de semnături în rândul parlamentarilor, ne-au promis mai mulți parlamentari de la mai multe partide că vor semna această procedură de suspendare”, a declarat Simion, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că marți, la audierile miniștrilor propuși în Guvernul condus de Nicolae Ciucă, AUR va începe să strângă semnături de la parlamentari.

„Mâine, la audierile miniștrilor, care oricum sunt degeaba și sunt un simulacru, ca toate aceste consultări, noi o să începem să luăm semnătură cu semnătură de la parlamentari. Avem nevoie de 156 de parlamentari să semneze aceste tabele de demitere din funcție a președintelui - o treime din Parlament și 234 de parlamentari care să voteze”, a spus Simion, potrivit Agerpres.

„În ciuda faptului că președintele, din păcate, controlează o parte a sistemului, vom merge până la capăt și sperăm că celelalte partide parlamentare nu se vor lăsa intimidate și vor achiesa la acest demers, pentru ca postul de la Palatul Cotroceni să devină cât mai repede vacant. Invităm toate formațiunile atât politice, cât și civice, să ni se alăture acestui demers”, a arătat liderul AUR.

USR însă nu pare dispus să participe la acest demers. 

„România nu mai are nevoie de încă o criză la cele trei pe care le traversează deja: cea sanitară, energetică și politică. România are nevoie urgent de un guvern stabil, cu o majoritate solidă în Parlament, care să gestioneze pandemia și prețurile la energie, care să facă bugetul și să implementeze reformele din PNRR”, a declarat purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu.

„O nouă criză nu ar face decât să prelungească actuala criză politică și să îngreuneze și mai tare gestionarea pandemiei. În actualul context, suspendarea președintelui nu este o soluție la problemele pe care România le traversează”, a spus Moșteanu pentru Agerpres.

Suspendarea președintelui nu este acum o soluție, a spus și șeful USR, Dacian Cioloș. „Nu vedem ce aduce la rezolvarea crizei prin care acum trecem”, a menționat el, la Digi24.

Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a declarat luni, după ședința conducerii partidului, că nu s-a discutat despre o posibilă suspendare din funcție a președintelui Klaus Iohannis, el arătând că o decizie se va lua dacă liderul USR Dacian Cioloș anunță că va susține un astfel de demers.

„După ce nu avem Guvern, probabil că ar fi, din viziunea unora, necesar să nu avem nici președinte. Hai să îl vedem pe domnul Cioloș. (...) Dacă vine domnul Cioloș să susțină acest demers, în mod sigur vom face o ședință de urgență a Consiliului Politic Național să clarificăm punctul de vedere al PSD”, a afirmat Grindeanu,

Comentariul a venit după ce fostul lider al PNL Ludovic Orban a spus duminică seară că președintele Klaus Iohannis nu își va termina mandatul, pentru că va fi suspendat din funcție de către Parlament.

Orban a susținut că una dintre ieșirile din criza politică actuală o reprezintă dizolvarea Parlamentului, care duce către alegeri anticipate, iar a doua soluție o reprezintă suspendarea președintelui, dacă nu va proceda în acest fel. Orban susține că, în acest ultim scenariu, se va „implica cu toată forța” în referendumul care ar urma suspendării președintelui Klaus Iohannis, menționează News.ro.