Alianța pentru Unirea Românilor a fost partidul surpriză al alegerilor parlamentare din 2020. Scorul dublu obținut față de ceea ce prezentau sondajele l-a luat prin surprindere și pe cel mai informat om din stat, președintele Klaus Iohannis.

Partidul este condus de co-președinții George Simion (deputat) și Claudiu Târziu (senator). Ca orice partid care se proclamă naționalist, AUR luptă pentru o „Românie Mare în Europa”. AUR nu scapă niciun subiect care ține de minorități și diaspora, celelalte partide fiind ocupate cu bătăliile interne. AUR își face propagandă printre românii din afară. Așa se explică de ce românii din Italia, Spania și din alte țări care au pus ștampila pe USR sau PNL la europarlamentare, la parlamentare au ales AUR.

Membrii AUR încearcă să lase impresia că se ocupă de vorbitorii de limbă română din Serbia. Această nișă a naționalismului exploatează un filon electoral important, care răspunde emoțional când e vorba despre granițe sau români privați de drepturi.

AUR abordează în Serbia trei teme majore cu priză la public: drepturile românilor din Valea Timocului în ceea ce privește educația în limba română, Biserica și dreptul la slujbă în limba română și poluarea din zona Bor. Formațiunea i-a încredințat pe românii din Serbia deputatului de Dolj, Ringo Dămureanu. Pe site-ul Camerei Deputaților, Dămureanu figurează ca membru al Grupului Parlamentar de Prietenie cu Ungaria, Republica Serbia și Republica Africa de Sud. Partenerul de dialog al Alianței pentru Unirea Românilor în Serbia este Partidul Neamului Românesc, al cărui președinte este medicul Predrag Balašević.

AUR a luat cu asalt Valea Timocului

Pe 6 martie a.c. o delegație formată din 10 parlamentari de la AUR, în frunte cu deputatul Ringo Dămureanu, a luat cu asalt Valea Timocului din Serbia. Concluzia acestei vizite fiind aceeași care se propagă de zeci de ani: autoritățile sârbești doresc o epurare etnică în zonă.

La două zile după acest „desant”, Predrag Balašević, președintele Partidului Neamului Românesc din Serbia, a declarat că sediul partidului din Bor a fost vandalizat și a legat acțiunea de vizita celor de la AUR. „În loc să fie un motiv de bucurie că au venit frații din România, cineva ne-a spart geamul la biroul nostru. Noi stăm în clădirea asta de 12 ani, niciodată nu s-a întâmplat să avem o problemă. Facem un apel la toate instituțiile din Serbia și din România să condamne acest gest și vom cere de la poliția din Bor să îi găsească pe cei vinovați”, a declarat atunci Predrag Balašević.

Împotriva aderării Serbiei la UE

Ceva mai târziu, senatorul Claudiu Târziu, copreședinte al AUR, a declarat răspicat că partidul pe care îl reprezintă se va poziționa împotriva aderării Serbiei la UE, susținând că românilor din Valea Timocului „nu li se respectă niciun fel de drept”.

Citiți continuarea pe Presshub.ro.