Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) respinge și condamnă cu fermitate discursul "iresponsabil" al președintelui Klaus Iohannis despre situația Canalului Bâstroe.

AUR spune că "opțiunea președintelui de a lua apărarea necondiționat părții ucrainene într-o controversă care implica interesele României este de neacceptat și nu poate rămâne fără urmări".

"Îi cerem lui Klaus Iohannis să facă publice argumentele și dovezile care îl îndreptățesc să își atace conaționalii și să contrazică opiniile pertinente exprimate chiar și de cei mai moderați politicieni români", a transmis Alianța printr-un comunicat de presă.

Partidul condus de George Simion îl acuză pe Klaus Iohannis că "își permite să enunțe în spațiul public un lucru de o gravitate extremă atunci când recomandă să așteptăm cuminți concluziile unor așa-ziși specialiști cu privire la lucrările pe care partea ucraineană le execută pe Canalul Bâstroe".

"Președintele unui stat membru NATO afirmă că nu are cunoștință despre ce se întâmplă la frontiera românească a alianței, într-o zonă de conflict militar în care este implicată o mare putere nucleară. Opțiunea președintelui de a se exprima - cu obișnuita întârziere - pe tema lucrărilor de adâncire a Canalului Bâstroe este cu atât mai curioasă cu cât chiar partea ucraineană a recunoscut cu același ton sfidător cu care ne tratează de peste 30 de ani că a depășit cu mult adâncimea acceptată, de 3,9 metri, și a ajuns deja la o cotă de 7 metri pe traseul navigabil", au mai spus cei din AUR.

Tot ei afirmă că un lucru este perfect adevărat în discursul președintelui Klaus Iohannis: Așteptam, cu toții, opinia unor specialiști.

"Avem nevoie urgentă de profesioniști în diplomație, apărare, securitate, administrație și guvernare. Promiscuitatea și diletantismul coaliției moșite de domnul Iohannis produc efecte dezastruoase, de la criză economică tot mai greu de suportat și până la atitudinea slugarnică asumată în relațiile internaționale. Nu primim sfaturi și nu acceptăm lecții de bună purtare de la un personaj care a ratat cu brio toate obiectivele minimale pe care i le-ar fi impus funcția pe care o ocupă astăzi. Suntem mai determinați ca oricând să dăm României din 2024 un președinte demn, competent și patriot, care să repare toate relele produse de acest mărunt funcționar al birocrației europene ajuns din greșeală în cea mai importantă funcție din Statul Român", conchid cei din partid.