Parlamentarii extremiști de la AUR au decis luni, cu o zi înainte ca Parlamentul să voteze majorarea sancțiunilor pentru aleșii care chiulesc de la lucrări, să renunțe la așa-zisa grevă parlamentară în care au intrat acum două săptămâni.

Parlamentarii AUR și POT au decis să nu mai lucreze după ce Curtea Constituțională respins contestația pro-rusului Călin Georgescu la decizia Biroului Electoral Central de a-i interzice candidatura la alegerile prezidențiale.

Liderul deputaților AUR, Mihai Enache, a anunțat în conferința de presă săptămânală de la Parlament că grupurile din Senat și Camera Deputaților au decis să continue protestul în Parlament doar prin purtarea unor banderole albe la braț.

"De astăzi (luni - n.r.) vom relua participarea la ședințele de plen și la ședințele Comisiilor parlamentare. A fost un semnal de alarmă pe care îl tragem cu privire la abuzurile antidemocratice, anticonstituționale ce s-au derulat și se derulează în legătură cu alegerile prezidențiale", a adăugat Enache.

+++

Plenul reunit al Parlamentului va vota marți, de la ora 12:00, majorarea amenzilor în cazul parlamentarilor care chiulesc nemotivat.

Propunere legislativă vizează modificarea și completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor. Astfel, se propune mărirea reținerii din indemnizația brută a parlamentarilor de la 1% la 5%.

Legat de sancțiuni, AUR anunță că are o propunere care "să-i facă pe parlamentari să vină la muncă."

"Dacă într-un an calendaristic absențele nemotivate ale unui ales depășesc 10% din numărul total al ședințelor, indemnizația acelui parlamentar să fie redusă cu 50% pe durata întregului mandat", a continuat Enache.

+++

De menționat că, deși au stat pe holuri timp de două săptămâni, aleșii de la AUR semnau prezența la lucrările plenurilor pentru a nu pierde bani din indemnizație. Acest lucru este ilegal și a fost semnalat atât de alți parlamentari, cât și de presă.

Noțiunea de grevă parlamentară nu este prevăzută nici de legislație, nici de regulamente interne ale Parlamentului, astfel că demersul este unul pur politic și fără efect, în afară de unul de imagine.