Liderii locali ai AUR și candidații la alegerile locale din 9 iunie vor fi supuși testului cu detectorul de minciuni, conducerea formațiunii de extremă dreapta din România dorind să verifice dacă sunt loiali partidului.

Liderii locali ai AUR sunt așteptați în București pentru a se supune unui test poligraf, a declarat luni dimineață la B1 TV purtătorul de cuvânt al partidului, Dan Tănasă, explicând că e "un test de integritate" prin care formațiunea își propune să-și demonstreze onestitatea în fața alegătorilor, dar și pentru a verifica loialitatea tuturor membrilor partidului.

"Argumentele sunt aceleași ca întotdeauna: când mergi la un război trebuie să asiguri o coeziune a echipei. Trebuie să avem în vedere aceste lucruri în alegeri. Trebuie să asigurăm o coerență a echipei", a spus Dan Tănasă.

Știrea a fost publicată inițial vineri de o televiziune locală, Campus TV din Buzău.

Propunerea a venit din partea Biroului Național de conducere, a precizat duminică seara liderul partidului George Simion. 

"Cel puțin urnătoarele două săptămâni eu o să mi le petrec în țară, văzând toți candidații noștri, validându-i, pentru a nu mă face rușine", a spus Simion într-un dialog video cu susținători transmis pe rețelele de socializare.

George Simion nu vede de ce acest lucru ar deranja pe cineva.

El a spus că din experiența lui cei care "se tem", care "au reticențe", care "au ceva de comentat" sau "care nu vor" sunt "exact trădătorii", sunt cei care "te lasă când ți-e lumea mai dragă", "în momentele cruciale nu te poți baza pe ei".

Tot duminică seara, el a explicat la postul de televiziune Realitatea Plus că prin folosirea detectorului de minciuni conducerea partidului va vedea "ce infiltrați avem, care sunt de la servicii, că doar nu putem să le cerem direct legitimațiile".  

"Ar fi foarte ciudat să nu avem", a mai spus el.

Decizia a fost luată pe fondul unui scandal care îl are în centru pe unul dintre fondatorii AUR Marius Lulea.

"Lulea a făcut o afirmație nefericită și va fi suspendat. Nu am făcut niciun balet, nu sunt un om care să fie teleghidat. Nu sunt gestionat nici de servicii, nici de altcineva,” a declarat liderul AUR la Realitatea PLUS.

Acesta nu a fost de acord cu propunerea lui Simion ca la Primăria Capitalei AUR să-l propună pe Cozmin Gușă, fost membru PSD și patron de televiziune. El l-a criticat pe Gușă în spațiul public și a declarat că AUR îl va susține pentru postul de primar general pe Mihai Enache, cel anunțat de partid pentru această funcție în 2023. 

"Domnul Lulea a făcut unele declarații nefericite ... este suspendat și nu va fi dat afară din partid", a spus luni Dan Tănasă, precizând că în partid nu se luase o decizie privind candidatura la Primăria Capitalei.