Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat la Digi 24 că a găsit în minister o ''lipsă de motivație'' și că în luna în care a preluat mandatul, 54% din personalul din serviciul exterior al MAE era detașat.

"Am găsit în Ministerul Afacerilor Externe în primul rând o atmosferă (...) de descurajare, de lipsă de motivație pentru diplomați. Este nevoie de o primenire a corpului diplomatic și consular, pentru că unul dintre factorii care a dus la o astfel de situație este și numărul foarte mare de detașări, vezi cele din mediul privat, într-o proporție foarte mare. În luna noiembrie, 54% din personalul din serviciul exterior era detașat. În Centrală, aproximativ 24%", a spus Aurescu la emisiunea "Pașaport diplomatic", citat de Agerpres.

El a vorbit despre măsurile luate în MAE cu privire la detașări și de necesitatea unor concursuri realizate profesionist.

"În momentul de față, procentul a mai scăzut un pic, dar în continuare este nevoie de măsuri în acest sens. Ne ajută Ordonanța de Urgență a Guvernului 1/2020 care interzice detașările din domeniul privat. Avem un interval de timp până la 31 august 2020 în care putem să organizăm concursuri pentru a ocupa aceste posturi și cred că un concurs sau concursuri care să fie efectuate profesionist și care să ducă la ocuparea pe fiecare direcție în parte din Ministerul Afacerilor Externe a locurilor unde este nevoie de profesioniști, de tineri care să fie formați în interiorul Ministerului, în activitatea diplomatică sau consulară, cred că este o măsură care va ajuta foarte mult", a punctat ministrul de Externe.

Acesta a amintit și de faptul că există o comisie creată "pentru a studia oportunitatea detașărilor existente", care până în prezent s-a reunit de opt ori și deja a luat decizii cu privire la oprirea prelungirii unor detașări sau la încetarea procedurilor de detașare . "Vom continua acest proces și vom organiza concursuri", a spus Aurescu.

Totodată, a vorbit de nevoia de eficientizare a unor proceduri din interiorul MAE, inclusiv cele ce vizează modul în care diplomații pleacă la post și de concursuri făcute "cât mai corect, cât mai transparent și să aibă în vedere mai ales necesitățile misiunilor diplomatice".