Discuțiile publice trecute despre o eventuală mutare a Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim au costat România candidatura de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, a declarat marți ministrul de externe, Bogdan Aurescu.

"Poziția României nu s-a schimbat nici măcar cu un milimetru. Nici măcar în timpul proiectului nu s-a schimbat, pentru că președintele României este cel care decide politica externă a României, conform prerogativelor sale constituționale, iar poziția președintelui României nu s-a schimbat absolut deloc, nici măcar un milimetru, în toată această perioadă", a spus la Digi 24 ministrul de externe, referindu-se la situația creată de Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă, care au declarat în mai multe rânduri în mod public că România ar trebui să ia exemplul SUA și să-și mute Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

"În politica externă, încrederea partenerilor și reputația se câștigă foarte greu, dar se pot pierde extrem de ușor iar acest episod ne-a costat candidatura la calitatea de membru nepermanent în Consiliul de Securitate", a subliniat el, potrivit Agerpres. "Această situație a fost extrem de complicat de gestionat", a mai spus șeful diplomației.