Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a fost invitat pentru a doua oară de deputații AUR în plenul Camerei Deputaților pentru a da explicații despre aderarea la Schengen și lucărările pe Canalul Bâstroe

Dezbaterea din plen, programată la ora 16:00, nu va avea loc pentru că ministrul de resort efectuează o vizită oficială în Lituania luni și marți.

Aurescu a mai fost chemat la începutul lunii martie în Parlament, dar și atunci a anunțat că e plecat din țară.

Potrivit MAE, ministrul Bogdan Aurescu va efectua, în perioada 13 -14 martie, o vizită oficială la Vilnius, Republica Lituania, la invitația omologului său lituanian Gabrielius Landsbergis.

Cu prilejul vizitei, șeful diplomației române va avea consultări cu ministrul afacerilor externe lituanian și o întrevedere cu președintele Parlamentului Lituaniei, Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Vor fi abordate teme prioritare pe agenda bilaterală, regională, europeană și de securitate.Cu privire la agenda bilaterală, consultările vor permite identificarea de noi oportunități pentru aprofundarea acesteia, inclusiv din perspectivă sectorială, în aplicarea deciziilor vizitei la București din luna mai 2022 a președintelui Lituaniei, Gitanas Nausėda, respectiv ale vizitei din Lituania din luna noiembrie 2022 a președintelui Klaus Iohannis.

În ceea ce privește agenda europeană, vor fi abordate, cu prioritate, teme precum aderarea României la Spațiul Schengen și extinderea Uniunii Europene, subiecte de interes deosebit atât pentru România, cât și pentru Republica Lituania, ambele țări fiind puternice susținătoare ale continuării integrării europene, inclusiv cu lărgirea spațiului Schengen, respectiv ale procesului de extindere a UE.

Cei doi miniștri vor discuta și despre sprijinul multidimensional acordat de cele două țări Ucrainei și despre viitorul proces de reconstrucție al acestei țări. Totodată, consultările vor viza impactul războiului asupra altor state din regiune, cu accent pe situația de securitate din Republica Moldova și măsurile comune de contracarare a acțiunilor destabilizatoare promovate de Rusia și de consolidare a rezilientei și securității Republicii Moldova.

Referitor la agenda de securitate, consultările vor viza implementarea tuturor deciziilor Summitului de la Madrid pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic al Alianței, și pregătirile pentru viitorul Summit NATO ce va fi găzduit de Lituania în iulie 2023.