Președintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul pentru eliberarea fostului ministru de Externe, Bogdan Aurescu, din funcția de consilier prezidențial, începând cu 1 februarie 2024.

Decizia vine după ce pe 9 noiembrie 2023, Adunarea Generală și Consiliul de Securitate ale Organizației Națiunilor Unite l-au ales pe Bogdan Aurescu în calitate de Judecător al Curții Internaționale de Justiție a ONU, pentru un mandat care începe la data de 6 februarie 2024.

Aurescu este primul român care îndeplinește această funcție și a fost ales pe post cu 117 voturi de la Adunarea Generală a ONU și alte nouă de la Consiliul de Securitate al ONU.

Curtea Internațională de Justiție (cunoscută și drept Curtea Mondială sau CIJ) este principalul organ judiciar al Națiunilor Unite. Ea are sediul în Palatul Păcii de la Haga, Țările de Jos. Principalele sale funcții legale sunt soluționarea litigiilor prezentate de către statele membre și de a da avizele consultative cu privire la întrebările adresate de către organele autorizate în mod corespunzător. CIJ nu ar trebui să fie confundată cu Curtea Penală Internațională, care are de asemenea potențial „global” de competență.