Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marți o întrevedere cu ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt.

În cadrul convorbirii au fost evocate relațiile bilaterale foarte bune, de natură strategică, dintre cele două state.

Totodată, a avut loc un schimb de opinii cu privire la evoluția crizei epidemiologice din România și Germania și măsurile de relaxare care se au în vedere în perioada următoare.

Ministrul român al afacerilor externe a reiterat ”atenția prioritară pe care autoritățile române o acordă situației cetățenilor români sezonieri sau rezidenți din Germania și a exprimat preocuparea constantă a autorităților române pentru respectarea drepturilor acestora și pentru asigurarea condițiilor adecvate de muncă, mai ales în contextul generat de noul coronavirus”, potrivit MAE.

Bogda Aurescu a salutat modificarea cadrului legislativ german, care va oferi mai multă protecție de muncă, socială și sanitară lucrătorilor din industria cărnii și a exprimat interesul pentru menținerea unui dialog constant și deschis, pentru identificarea în comun a celor mai bune soluții pentru cetățenii români care își desfășoară activitatea în Germania.

În acest sens, a fost convenit, ca obiectiv comun, tratarea cu maximă prioritate, prin demersuri conjugate, a problematicii lucrătorilor sezonieri și rezidenți români din Germania.

În cadrul întrevederii a avut loc și un schimb de opinii cu privire la evoluțiile din Republica Moldova. Ministrul Bogdan Aurescu a menționat sprijinul substanțial acordat de România cetățenilor din R. Moldova pentru combaterea pandemiei de COVID-19. El a arătat că România va continua să sprijine eforturile de avansare a parcursului european al Republicii Moldova, singurul în măsură să răspundă intereselor și așteptărilor legitime ale cetățenilor moldoveni.

Ministrul Bogdan Aurescu și ambasadorul german au stabilit să continue dialogul și coordonarea, între cele două părți, cu privire la evoluțiile din Republica Moldova, inclusiv în perspectiva Președinției germane a Consiliului UE (de la 1 iulie), cu obiectivul încurajării reformelor necesare pentru apropierea de UE și respectării depline a valorilor democratice și a statului de drept.