Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit miercuri cu secretarul de stat american, Michael Pompeo, în marja reuniunii miniștrilor de externe NATO de la Bruxelles. Cei doi au discutat, printre altele, despre prezența aliată în Marea Neagră.

Ministrul român al afacerilor externe a adresat mulțumiri omologului american pentru sprijinul constant al SUA pentru consolidarea posturii NATO de apărare și descurajare pe flancul estic și a argumentat necesitatea creșterii prezenței militare americane în România, în contextul volatil de securitate din regiunea Mării Negre, informează MAE. 

Totodată, el a reiterat ”angajamentul ferm” al noului Guvern de la București pentru ”partajarea echitabilă” a responsabilităților, confirmând continuarea alocării a 2% din PIB pentru apărare și participarea României la misiuni militare externe.

”Cei doi înalți oficiali au trecut în revistă agenda reuniunii ministeriale NATO și au evidențiat importanța avansării procesului de adaptare a Alianței, în pas cu evoluțiile din contextul de securitate din spațiul euro-atlantic. În acest context, ministrul român a subliniat importanța implementării pachetului privind Marea Neagră, adoptat de miniștrii de externe aliați în luna aprilie a acestui an, la Washington. În acest cadru, a menționat importanța creșterii participării aliate la Brigada Multinațională din România, precum și sporirea prezenței navale aliate în Marea Neagră, respectiv a patrulărilor aeriene”, potrivit unui comunicat MAE.

Ministrul român de externe a făcut, de asemenea, o prezentare sintetică a situației politice din Republica Moldova și a subliniat importanța dosarului transnistrean pentru securitatea României și a NATO.