Ministrul Bogdan Aurescu a declarat miercuri că trebuie salutat orice demers care vizează soluționarea conflictului israeliano-palestinian, care este în beneficiul ambelor părți și care dă un impuls Procesului de Pace în Orientul Mijlociu.

”Am susținut în mod constant importanța implicării și coordonării cu Statele Unite în dosarul privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu. Nu pot să existe un Proces de Pace viabil și o soluție durabilă fără implicarea Statelor Unite”, a declarat ministrul de externe, Bogdan Aurescu, în cadrul Conferinței de lansare a Președinției croate a Consiliului UE.

Șeful diplomației a reamintit poziția exprimată marți de către Înaltul Reprezentant și vicepreședinte al Comisiei Europene Josep Borrell, poziție care a fost ”agreată de către toate capitalele statelor membre ale Uniunii Europene și care, în esență, menționează faptul că acest plan propus de către Statele Unite reprezintă o ocazie pentru relansarea eforturilor care sunt extrem de necesare pentru a obține o soluție negociată și viabilă pentru conflictul israeliano-palestinian”.

Aurescu a mai spus că România va continua să pledeze pentru o soluționare durabilă a acestui conflict, ”fundamentată pe un acord just, cuprinzător și durabil care să fie bazat pe soluția celor două state, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, și care rămâne singura opțiune viabilă pentru a răspunde aspirațiilor ambelor părți”.

Ministrul a mai precizat că România va participa activ la procesul de consultare care va fi demarat în cadrul Uniunii Europene după ce președintele Donald Trump a prezentat marți un plan de pace.

Acest proces de consultare ”va contura un efort diplomatic în vederea unei poziții comune și unitare, în baza principiilor dreptului internațional, în baza cadrului juridic convenit la nivelul ONU”.

De asemenea, este necesară implicarea tuturor actorilor relevanți, mai ales a celor la nivel regional. Nu în ultimul rând, atrag atenția și asupra necesității dialogului direct între părți, precum și asupra unor măsuri de creștere a încrederii între părți, efort la care și Uniunea Europeană poate să își aducă o contribuție importantă, așa cum, de altfel, am arătat deja în cadrul discuțiilor pe acest subiect în cadrul ultimei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe”, a afirmat Bogdan Aurescu. 

Trump a prezentat planul de pace pentru Orientul Mijlociu/ Abbas îl consideră ”o conspirație”

Mai mult pe EurActiv »