Dorin Cioabă, cunoscut ca autointitulat rege internațional al romilor, i-a îndemnat vineri pe liderii politici și ai organizațiilor acestei comunități să nu facă alianțe electorale cu partidele extremiste și să nu își mai spună "țigani".

"Doar câteva intervenții aș vrea să am asupra a ceea ce se discută în mediul online, în ultima perioadă de timp, și anume despre viitoarele alegeri, despre viitoarele viitoarele alianțe, despre cum înțeleg organizațiile romilor să ajute comunitatea și să obțină un cât mai bun scor electoral. Însă trebuie precizat că în acest spațiu virtual, s-au auzit foarte multe lucruri care dăunează foarte grav comunității noastre de romi (...) Noi suntem romi și romi vrem să rămânem. (...) organizațiile noastre nu sunt organizații ale țiganilor, ci organizații ale romilor", a afirmat Dorin Cioabă, într-un mesaj video transmis jurnaliștilor, potrivit Agerpres.

El a amintit de demersurile făcute în ultimile decenii pentru a fi folosită pentru această comunitate denumirea oficială de "romi", nu cea de ''țigani".

De asemenea, Cioabă i-a avertizat pe liderii politici ai romilor să nu facă alianțe electorale cu partidele extremiste, pe care le-a comparat cu un "măr otrăvit".

"Un alt lucru foarte grav, ceea ce văd că se preconizează și deja vedem că ați ieșit pe spațiu online și spuneți că veți face alianțe cu partidele extremiste. Dragii mei, gândiți-vă puțin pe ce teren vă aflați, că partidele extremiste ne-au dus în Transnistria, că partidele extremiste ne-au dus în robie, că partidele extremiste vor să distrugă comunitatea noastră de romi și vor să ne distrugă tradiția și obiceiurile noastre. Cum putem noi să facem alianțe cu astfel de partide pentru a primi un loc în Parlament? Păi chiar cu orice preț? Adică vreți să primiți un măr otrăvit?", a mai spus Dorin Cioabă.

Autointitulatul rege al romilor nu a precizat dacă va candida sau nu la alegerile din acest an. Dorin Cioabă a candidat la precedentele alegeri locale, pentru funcția de primar al municipiului Sibiu, fiind susținut de Partida Romilor Pro Europa. În trecut, el a mai candidat și pentru Consiliul Județean, însă fără succes.