Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPCP) susține că a solicitat informații de la Rise Project ca urmare a sesizării primite de la o persoană fizică.

„Ca urmare a sesizării primite de la o persoană fizică, care a semnalat posibile încălcări ale legislației privind protecția datelor cu caracter personal, prin postările realizate de Rise Project în spațiul public, în temeiul competențelor legale de monitorizare și control ale Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, au fost solicitate informații referitoare la situația semnalată”, precizează autoritatea într-un comunicat de presă, preluat de Mediafax.

„Autoritatea de Supraveghere precizează în mod ferm că demersurile sale se înscriu exclusiv în sfera atribuțiilor legale, fără a aduce atingere libertății presei și fără a interfera în vreun fel cu exercitarea competențelor și atribuțiilor legale ale altor instituții ale statului”, precizează Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Joi, Rise Project a anunțat pe Facebook că ANSPCP le-a solicitat jurnaliștilor să divulge sursele în cazul valizei găsite în Teleorman, acuzându-l pe Liviu Dragnea că este în spatele acestor presiuni.

„Gruparea Dragnea încearcă să intimideze Rise Project invocând legislația europeană, după ce ei înșiși au fost acuzați că ar fi furat bani europeni. Astăzi (joi - n.r), prin această notificare, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPCP) ne solcită divulgarea surselor în cazul #TeleormanLeaks și informații despre toate datele pe care le deținem. ANSPCD mai amenință cu penalități de 20 de milioane de euro în caz că nu furnizăm acces la sistemele noastre informatice”, au scris jurnaliștii de la Rise Project, pe Facebook.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că nu știe de demersul inițiat de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal și că nu el este în spatele presiunilor făcute de instituție asupra jurnaliștilor de la Rise Project.