Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPCP) susţine că a solicitat informaţii de la Rise Project ca urmare a sesizării primite de la o persoană fizică.

„Ca urmare a sesizării primite de la o persoană fizică, care a semnalat posibile încălcări ale legislaţiei privind protecţia datelor cu caracter personal, prin postările realizate de Rise Project în spaţiul public, în temeiul competenţelor legale de monitorizare şi control ale Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, au fost solicitate informaţii referitoare la situaţia semnalată”, precizează autoritatea într-un comunicat de presă, preluat de Mediafax.

„Autoritatea de Supraveghere precizează în mod ferm că demersurile sale se înscriu exclusiv în sfera atribuţiilor legale, fără a aduce atingere libertăţii presei şi fără a interfera în vreun fel cu exercitarea competenţelor şi atribuţiilor legale ale altor instituţii ale statului”, precizează Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Joi, Rise Project a anunţat pe Facebook că ANSPCP le-a solicitat jurnaliştilor să divulge sursele în cazul valizei găsite în Teleorman, acuzându-l pe Liviu Dragnea că este în spatele acestor presiuni.

„Gruparea Dragnea încearcă să intimideze Rise Project invocând legislaţia europeană, după ce ei înşişi au fost acuzaţi că ar fi furat bani europeni. Astăzi (joi - n.r), prin această notificare, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPCP) ne solcită divulgarea surselor în cazul #TeleormanLeaks şi informaţii despre toate datele pe care le deţinem. ANSPCD mai ameninţă cu penalităţi de 20 de milioane de euro în caz că nu furnizăm acces la sistemele noastre informatice”, au scris jurnaliştii de la Rise Project, pe Facebook.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că nu ştie de demersul iniţiat de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal şi că nu el este în spatele presiunilor făcute de instituţie asupra jurnaliştilor de la Rise Project.