Comisia Europeană urmărește cu foarte mare îngrijorare evoluțiile recente din România, avertizează președintele CE, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans.

De asemenea, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și prim-vicepreședintele Frans Timmermans, au avertizat dur guvernul Romaniei după adoptarea de ieri-noapte a OUG privind modificarea Codului Penal.

"Lupta împotriva corupției trebuie să avanseze, nu sa fie subminată. Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluțiile recente din România".

"Ireversibilitatea progreselor realizate în lupta împotriva corupției este esențială pentru a permite Comisiei Europene să ia în considerare eliminarea treptată a monitorizării României în cadrul mecanismului de cooperare și verificare (MCV), spun cei doi lideri de la Bruxelles.

Raportul Comisiei privind Mecanismului de cooperare și de verificare (MCV) publicat săptămâna trecută, a salutat bilanțul pozitiv realizat de către procurorii și judecătorii din România în abordarea corupției la nivel înalt. Totodată a precizat că orice alte măsuri care subminează acest progres, sau au ca efect slăbirea sau restrângerea domeniul de aplicare al corupției ca infracțiune va avea impact asupra evaluărilor viitoare, potrivit unui comunicat trimis de Juncker și Timmermans.

"În acest context Comisia Europeană atrage atenția asupra posibilelor regrese și va examina în detaliu ordonanțele de urgență privind Codul penal și Legea cu privire la grațieri."