Procesul lui Călin Popescu-Tăriceanu în care este judecat pentru mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului va fi reluat la ÎCCJ pe 3 octombrie. La termenul de marți, liderul Senatului nu s-a prezentat.

Judecătorii au anunțat marți că președintele completului de judecată a fost înlocuit de un nou magistrat, care a stabilit reluarea judecării cauzei, relatează Agerpres.

Decizia a fost luată ca urmare a faptului că judecătoarea Ana Maria Dascălu nu mai face parte din complet, întrucât s-a pensionat.

 

Procurorul de ședință a cerut administrarea tuturor probelor din rechizitoriu și a spus ca măcar o parte din interceptările din dosar - cele relevante, să fie ascultate public pentru dovedirea acuzațiilor.

Avocatul lui Tăriceanu a fost de acord cu audierea celor 18 martori, dar s-a opus audierii publice a interceptărilor din dosar, argumentând că Tăriceanu nu a negat nicio secundă existența acestora, de aceea ascultarea lor publică ar fi nerelevantă pentru cauză.

Completul de judecată a rămas în pronunțare pe cererile procurorului DNA și a stabilit un nou termen al dosarului pentru 3 octombrie.

Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016, fiind acuzat că a dat o declarație neadevărată atunci când a fost audiat ca martor în dosarul "Ferma Băneasa".

Procurorii anticorupție spun că l-au citat în calitate de martor pe Călin Popescu-Tăriceanu pentru că "existau indicii că el ar avea cunoștință despre activitatea infracțională a grupului susmenționat, prin prisma relațiilor de afaceri sau de prietenie avute cu membrii acestui grup".

"Fiind audiat la data de 15 aprilie 2016, în depoziția luată sub jurământ, acesta a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/ îngreunarea cercetărilor și a tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată”, explică procurorii anticorupție.

Concret, Tăriceanu ar fi declarat că nu a avut cunoștință de achiziționarea drepturilor succesoarele ale lui Paul Lambrino de către Tal Silberstein, Remus Truică și alții și că nu a discutat cu Remus Truică despre taxele notariale.

De asemenea, acesta a mai declarat că nu are relații apropiate și nu a păstrat legătura cu Dan Andronic și Silberstein Tal, cu care s-a întâlnit doar sporadic, aflând din presă, ca urmare a comunicatelor DNA, despre acest dosar.