Avocatul Poporului a atacat joi la Curtea Constituțională mai multe prevederi din Ordonanța de urgență 1/1999, care reglementează instituirea stării de urgență, potrivit unui comunicat de presă.

Renate Weber solicită CCR să declare neconstituționale mai multe articole din OUG 1/1999, precum și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2020.

Potrivit Avocatului Poporului, prevederile art. 14 din OUG nr. 1/1999 sunt neconstituționale, deoarece permit Președintelui României să legifereze în domenii pentru care Legea fundamentală cere intervenția legiuitorului primar sau a celui delegat prin modificarea unor legi organice și prin restrângerea efectivă a exercițiului drepturilor omului. 

Renate Weber susține că există un viciu de constituționalitate din moment ce a permis președintelui ”să edicteze norme care intră în competența legislativă a Parlamentului”.

Totodată, ea susține că art. 28 e lipsit de ”previzibilitate și claritate” ceea ce determină imposibilitatea destinatarului de a-și stabili ”conduita de urmat, în lipsa unei descrieri riguroase a unei fapte contravenționale”.

În ceea ce privește OUG 34/2020 pentru modificarea și completarea OUG 1/199, Weber susține că e neconstituțională în ansamblul ei, ”prin afectarea drepturilor fundamentale cu încălcarea prevederilor art. 115 alin. (6) din Constituție”.

Art. 115, alin. (6) prevede că ”ordonanțele de urgență nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituționale, nu pot afecta regimul instituțiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertățile și îndatoririle prevăzute de Constituție, drepturile electorale și nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică”.

Sesizarea Renatei Weber, propusă pentru această funcție de ALDE, vine la puțin timp după ce Parlamentul a aprobat prelungirea stării de urgență, formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu votând ”împotrivă”.

După vot și după criticile președintelui la adresa populiștilor din politica românească, liderul ALDE s-a dezlănțuit împotriva lui Klaus Iohannis: ”L-au lăsat nervii. Cred că izolarea nu-i priește nici domniei sale, cum nu ne priește nici nouă. Doar așa îmi explic atacul furibund la toți cei care nu sunt de acord cu instrucțiunile de la Cotroceni. Astăzi a revenit la împărțirea politicienilor. Între buni și răi. Aia buni pot să muncească pentru țară. Aia răi pot doar să dea sfaturi și în schimbul acestor sfaturi ei se aleg cu niște dosare penale”, a scris el pe Facebook.

Tăriceanu l-a sfătuit pe Iohannis ”să o lase mai ușor cu amenințările că nu e Fuhrer ci, încă, președintele României”.


Klaus Iohannis: În pandemie, vedem efectele conceptului ”lasă, merge și așa”

Mai mult pe EurActiv »