Comisiile juridice reunite din Parlament au aprobat marți solicitarea Avocatului Poporului, Renate Weber, de revocare din funcție a adjunctului său, Daniel Iovănescu.

Deputații și senatorii juriști au adoptat, cu majoritate de voturi, un raport favorabil pentru cererea de revocare a acestuia. Raportul merge în Birourile permanente reunite, apoi va fi supus la votul plenului reunit al Parlamentului.

"Atitudinea constantă a domnului adjunct Daniel Iovănescu face imposibilă colaborarea dintre Avocatul Poporului și acesta, cu consecința apariției unor disfuncționalități în activitatea instituției. (…) Din păcate, de la data numirii sale în funcția de adjunct al Avocatului Poporului, domnul Daniel Iovănescu a dovedit, prin actele întocmite sau avizate în calitate de adjunct: încălcarea cadrului legal de organizare și funcționare care guvernează statutul Avocatului Poporului, contestând în permanență autoritatea Avocatului Poporului și vulnerabilizând activitatea instituției”, se arată în documentul trimis Parlamentului în urmă cu aproape o săptămână și citat de Agerpres.

Daniel Iovănescu este acuzat de „nerespectarea și sfidarea exclusivității decizionale a Avocatului Poporului”, dar și de „subrogarea, cu încălcarea legii, în atribuțiile exclusive ale Avocatului Poporului”.

El mai este acuzat de Weber de „ignorarea și desconsiderarea serviciilor specializate ale instituției" și de felul în care solicită Avocatului Poporului aprobări pe documente care poartă doar semnătura sa, deși în mod obligatoriu ele trebuie să aibă avizele fie ale Biroului juridic, fie ale biroului de Resurse Umane.

"E vorba de Ordine prezentate Avocatului Poporului pentur a fi semnate, de propuneri de organizare de concurs pentru angajare în funcție, de fiecare dată fiind necesară intervenția Avocatului Poporului pentru obținerea respectivelor avize”, se mai arată în scrisoare.

În dezbaterile din Comisie de marți, Daniel Iovănescu a catalogat cererea Renatei Weber ca fiind "inadmisibilă" și "vădit neîntemeiată", pentru că procedura revocării unui adjunct nu este prevăzută de nicio normă legală. Tot Iovănescu a adăugat că s-a ajuns în situația aceasta pentru că el a început să aibă "opinii" și și-a apărat principiile, iar acuzațiile din scrisoarea înaintată Parlamentului au fost discutate în câteva ședințe, fără ca Weber să spună ceva.

Acesta a declarat că a fost omul care a ajutat-o pe Renate Weber în "tot și toate" în ultimii nouă ani și i-a cerut să se oprească din a-l hărțui, să poarte un dialog, dar nu "mi s-a acceptat nicio astfel de inițiativă". De asemenea, Iovănescu a spus că are probe și documente care ar putea face obiectul unui proces de hărțuire, dar nu le va înainta instanței de dragul anilor de prietenie cu cea care acum vrea să-l vadă revocat din funcție.

Daniel Iovănescu a fost numit în funcție în octombrie 2022, la solicitarea Renatei Weber. El era șeful de cabinet al lui Weber.