Plenul reunit al Parlamentului a votat miercuri revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului. Dezbaterea și votul solicitării PNL, USR PLUS și UDMR au durat aproximativ 20 de minute.

Senatorii și deputații au decis revocarea Renatei Weber cu 247 de voturi "pentru", 32 de voturi "împotrivă" și o abținere.

+++

Diana Șoșoacă a început din nou să recite din Mihai Eminescu, dar i-a fost tăiat microfonul. Aceasta a început apoi să urle într-un live pe Facebook.

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a anunțat că va fi sesizată Curtea Constituțională. 

"Asistăm la execuția cu public a Avocatului Poporului și la o operațiune de subjugare a instituției de către factorul politic", a declarat senatorul AUR Claudiu Târziu. El a adăugat că AUR nu are simpatii pentru Renate Weber, deși s-a dovedit o "campioană a corectitudinii" în funcțiile pe care le-a avut, iar păcatul ei acum este că nu s-a supus actualei Coaliții de guvernare. Târziu a mai acuzat majoritatea PNL, USR PLUS, UDMR că a acționat "ca PSD odinioară" și nu este nicio diferență între vechea putere și actuala putere. 

Deputatul USR PLUS Andrei Lupu a afirmat că s-ar fi bucurat ca Renate Weber să fie prezentă în plen, dar e sigur că "privește de undeva îngrijorată".

Deputatul PNL Ioan Cupșa a declarat că Avocatul este al Poporului, nu al celor care îl numesc, iar actualul Avocat al Poporului a încălcat legea și nu și-a îndeplinit atribuțiile. 

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a spus că solicitarea de revocare este împotriva intereselor românilor, iar motivele invocate sunt "halucinante".

La prezentarea raportului Comisiilor juridice, social-democrații din bănci au început să urle și să jignească. Ulterior, partidele din Coaliție au aplaudat, iar opoziția a continuat să scandeze. 

+++

Ședința a început cu mai mult de o oră și jumătate întârziere. Ordinea de zi a fost suplimentată cu un proiect care prevede participarea MApN la misiunea "Force Takuba" în Sahel, sub conducerea Franței, începând cu trimestrul al IV-lea al anului 2021.

+++

Președintele de ședință, Ludovic Orban, a anunțat că raportul Comsiilor juridice a fost adoptat și urmează să fie trimis spre plen. Ședința celor două Camerei, programată pentru ora 13:00, nu a început nici după ora 14:00. 

+++

Comisiile juridice au început dezbaterea Raportului pentru revocarea Avocatului Poporului.

Potrivit unor informații, UDMR ar urma să vină cu o propunere în locul Renatei Weber. Uniunea a anunțat în urmă cu o lună că îl susține pe profesorul universitar Gyula Fabian de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

 

Deputatul PSD Nicușor Halici a spus că nu s-au pus la dispoziția membrilor Comisiilor ordinea de zi și nu a fost convocată ședința așa cum prevede regulamentul, astfel că a cerut suspendarea ședinței.

Șefa Comisiei juridice din Senat, Iulia Scântei, a precizat că ordinea de zi a fost anunțată din timp, la fel și convocarea ședinței. 

Ulterior, mai mulți social-democrați au încercat blocarea ședinței prin invocarea mai multor nereguli. 

+++

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat că membrii Comisiilor juridice reunite se întâlnesc pentru a elabora raportul solicitării PNL, USR PLUS și UDMR în acest sens.

Orban a spus că îi reproșează Renatei Weber "încălcarea Constituției și a legilor țării", adăugând că până la finalul lunii iunie va fi numit un alt Avocat al Poporului, cu toate că în Coaliție nu s-a decis încă nimic.

+++

Plenul reunit al Parlamentului a respins marți rapoartele de activitate pe ultimii trei ani ale Avocatului Poporului, precum și raportul de activitate al Consiliului Național al Audiovizualului pe anul 2020.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți că se va adresa Comisiei Europene în cazul în care coaliția de guvernare va "forța" în Parlament schimbarea Avocatului Poporului din funcție.

Ciolacu a precizat totodată că social-democrații vor sesiza și Curtea Constituțională cu privire la această situație. 

"PSD-ul când a fost în cel mai blamat moment... încearcă să ne depășească de 100 de ori. Eu nu cred că s-a întâmplat așa ceva vreodată. Au făcut numirile la TVR, la Radio, acum vor Avocatul Poporului. Să nu creadă că eu, mâine, după ce vor forța schimbarea Avocatului Poporului, în afară de faptul că vom contesta la CCR, cum am făcut și cu numirile de la Radio, TVR, nu voi vorbi cu comisarii europeni și nu o să mă adresez Comisiei Europene că fac un atac frontal asupra statului de drept. PSD și-a recâștigat credibilitatea în fața Comisiei Europene și vom continua aceste demersuri. Au schimbat și CNA-ul astăzi", a afirmat Marcel Ciolacu la România Tv, citat de Agerpres.

Avocatul Poporului susține că respingerea Rapoartelor de activitate pentru anii 2018, 2019 și 2020 încalcă dispozițiile constituționale și legale

 

"În data de 25 mai 2021, Avocatul Poporului a participat la ședința comună a Comisiilor juridice din cele două Camere ale Parlamentului, în cadrul căreia au fost dezbătute și respinse Rapoartele de activitate pentru anii 2018, 2019 și 2020 ale instituției Avocatului Poporului, în pofida faptului că nici Constituția și nici Legea nr. 35/1997 nu prevăd o astfel de procedură. Ca o garanție a independenței Avocatului Poporului, nici Constituția, nici legea organică de organizare și funcționare a instituției nu au prevăzut posibilitatea aprobării/respingerii raportului anual prin votul Parlamentului, singura prevedere expresă fiind cea referitoare la prezentarea în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului (art. 60 din Constituție). Potrivit procedurilor parlamentare, dezbaterea nu înseamnă votarea raportului, dezbaterea și votarea fiind etape distincte ale procedurii parlamentare", spune aceasta printr-un comunicat de presă.

Weber mai atrage atenția că este pentru prima dată în istoria instituției, din 1997 până astăzi, când Parlamentul este sesizat cu o solicitare de respingere a rapoartelor de activitate ale Avocatului Poporului.

"Până în prezent, nici raportul Curții de Conturi și nici al Avocatului Poporului, instituții de 1 I. Muraru, E.S. Tănăsescu, Constituția României comentariu pe articole, Editura C.H. Back, 2008. rang constituțional, caracterizate de principiile autonomiei și independenței, nu au fost supuse aprobării sau respingerii prin vot în Plenul Camerelor", a mai transmis ea.